‘Ontwikkeling mijnbouwsector afstemmen op klimaatfinanciering’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Februari 2019 17:05

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De ontwikkeling van de mijnbouwsector de komende vijftien jaar, zal volgens Reynold Simons, directeur van stichting Planbureau, afgestemd moeten worden op financiering van klimaatverandering. Hij noemt de mijnbouwsector één van de grootste bedreigingen voor het in stand houden van het Surinaamse bos.

Alleen al tussen 2000 en 2017 hebben ontbossing en bosdegradatie over iets meer dan 72.000 hectare grond in de mijnbouwsector, gezorgd voor meer dan 33 ton CO2-uitstoot. "Als Suriname zijn hoge bosbedekking wil behouden, zal de grootste bedreiging, de mijnbouwsector, in een periode waarin ze nog ontwikkeld kan worden, afgestemd moeten worden op het langetermijn doel."

Simons presenteerde op de tweede dag van de Climate Finance Mobilization- conferentie in Hotel Royal Torarica een door het Planbureau gemaakt plan met acht onderdelen. Kijkend naar de aspecten waaraan de mijnbouwsector onderhevig is en ook de bedreigingen als gevolg van klimaatverandering zegt Simons dat moet worden nagegaan welke bijdrage Suriname met het bos levert aan de internationale klimaatdoelen.

Hij stelt dat terwijl enerzijds het land met zijn bossen een enorme opslagplaats is voor koolstof, het anderzijds weinig daarvoor terugkrijgt. Simons ziet een mogelijkheid om door middel van een strategisch plan voor de mijnbouwsector te komen aan geld voor klimaatfinanciering. "Met steun die is toegezegd door de internationale gemeenschap kan het land een alternatief ontwikkelingspad opgaan naar welvaart en daarmee zijn economie verder diversifiëren.''

In het document van het Planbureau gaat het om een meer nationaal en internationaal milieubewustzijn en het op een juiste manier beheren van beschermde gebieden, die zelfvoorzienend moeten worden gemaakt. Suriname zal volgens hem moeten werken aan goede en specifieke wetgeving. Er zal in de landbouw-, bosbouw- en mijnbouwsector een heroriëntatie moeten plaatsvinden als het gaat om beleid en regelgeving.

Ingezien moet worden dat met het ontwikkelen van milieuvriendelijke economische activiteiten er wel degelijk welvaart kan worden bereikt. In het plan mag niet ontbreken dat uitgemijnde gebieden zo goed mogelijk worden hersteld. Daarnaast zal Suriname zijn planningcapaciteit moeten aanscherpen en ontwikkelingsstrategie versterken.

Simons stelt voor dat, wil Suriname in aanmerking komen voor financiering, het moet proberen de internationale, regionale en nationale belangen in evenwicht te brengen in zijn ontwikkelingsplan. Er zal op betere basis moeten worden onderhandeld met de internationale gemeenschap en vooraf zal een duidelijk percentage voor bosbouw moeten worden aangegeven.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel