INGEZONDEN: Suriname en het suikerdiefje

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Februari 2019 21:54

Voor mij lezen

Het suikerdiefje (Soygi Titri) is een veel voorkomende leuke tuinvogel in Suriname en komt soms bij je aan tafel om suiker te stelen. Ondanks het feit dat Suriname zelf geen suiker meer produceert, is de suikerconsumptie in Suriname hoog, onder andere via frisdranken, gezoete sappen, cake, gebak enzovoorts.

 Hoewel suiker heerlijk is, heeft het veel ongewenste gevolgen: naast tandbederf, is er mede door de hoge suikerconsumptie een epidemie van overgewicht (obesitas) in de hele wereld maar zeker ook in Suriname. Overgewicht geeft een veel hogere kans op suikerziekte (diabetes), hoge bloeddruk (hypertensie) en slijtage van gewrichten (artrose). Suikerziekte en hoge bloeddruk geven, zoals bekend, beide een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten en nierfalen.

Dus suiker is in feite een langzaam werkend vergif. Het suikerdiefje kan in deze worden opgevat als een metafoor: suiker is een dief van de gezondheid, zeker in Suriname. Het zou, naast een goede voorlichting, te overwegen zijn om net als in Groot- Brittannië een suikertax in te stellen, waarbij met name (sterk) suikerhoudende drankjes worden belast. Met de opbrengst hiervan kan de overheid dan weer gezondheidsprojecten financieren.

Anderzijds zouden de producenten ook onderling af kunnen spreken om zelf de hoeveelheid suiker in hun producten te minimaliseren (zelfregulering). De bevolking hoeft hier niet financieel onder te lijden aangezien, in mijn optiek, suikervrije drankjes niet anders smaken dan hun suikerrijke varianten.

Op den duur zou er een behoorlijke gezondheidswinst kunnen optreden met minder overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierfalen. Qua kosten zou op termijn bespaard kunnen worden op bijvoorbeeld dure nierspoelingen, hartoperaties enzovoorts. Uiteraard moet er ook aandacht zijn voor meer bewegen en stoppen met roken.

dr E.J. ter Borg, reumatoloog St Vincentius Ziekenhuis

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel