‘Telesur heeft mij opgelicht’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Februari 2019 20:00

Voor mij lezen

ACHTERGROND - Raoul Dankoor is ziedend, meer dan ziedend zelfs. Hij is al sinds 2016 in een dispuut met het telecommunicatiebedrijf Telesur dat nu bijna drie jaar verder, naar zijn gevoel nog sthttp://www.dwtonline.com/umbraco/editContent.aspx?id=470813#eeds niet afdoende is afgehandeld. “Zij hebben me opgelicht en elke keer weer een ander verhaal verteld. De afgesproken compensatie is nooit gekomen en ik ben het werkelijk spuugzat”, zegt Dankoor die inmiddels geen diensten meer afneemt van Telesur. “Ik laat de zaak niet zo. Ik weet van een paar mensen dat ze dezelfde klacht hebben gehad als ik, maar de strijd uiteindelijk hebben opgegeven. Niet ik!”

Tekst: Euritha Tjan A Way

Beeld: Stefano Tull 

Dankoor had bij een beursactie van Telesur in 2010 zijn internetsnelheid laten upgraden van brons SRD 119,77 naar zilver SRD 244. "Bij die actie beloofde Telesur de bronssnelheid te brengen naar zilver, zilver naar goud en goud naar platina. Ik had tot die tijd brons gehad en ik ben toen een contract aangegaan voor zilver, wat voorheen goud was dus. Dat heb ik jarenlang betaald tot en met juni 2016."

In juni 2016 kreeg hij een enorme internetstoring. In die periode heeft hij zeker zes keer gebeld met Telesur om de klacht door te geven. "Elke keer weer moest ik iets anders doen, maar het probleem werd niet opgelost", zegt Dankoor terwijl hij de referentienummers van de klachten aanwijst. Zelfs een onderhoudsbeurt door UCC nadat Telesur zelf al een aantal keer thuis was langsgekomen, bracht geen afdoende oplossing, "en voor UCC heb ik zelf betaald".

Uiteindelijk werd de verbinding in december 2016 hersteld, maar Dankoor weigerde het volledige bedrag aan Telesur te betalen omdat hij al die tijd helemaal geen uitleg had gehad over de oorzaak van de storing, en omdat hij in die periode vrijwel geen internet had. "Ik heb toen gevraagd of ik alleen mijn telefoonrekening kon betalen, maar dat mocht niet. Ik werd toen afgesloten en in juli 2017 kreeg ik een brief van Telesur met de aanmaning dat ik moest komen betalen. Met die brief toog ik in juli 2017 naar het hoofdkantoor."

Daar aangekomen werd alles nagetrokken en tot de enorme verbazing van Dankoor bleek daar dat Telesur hem nooit en te nimmer de zilversnelheid heeft geleverd. "De vraag werd mij tot driemaal, op verschillende momenten en door verschillende mensen van Telesur gesteld: 'Heeft Telesur u niet gezegd dat wij niet in staat zijn zilver te leveren in het gebied waar u woont?' 'U heeft al die tijd te veel betaald, u moet niets betalen, wij moeten u meer betalen dan u aan ons'", kreeg ik te horen van mevrouw Triem Marto op het Telesur-hoofdkantoor."

Alles werd toen opengesteld, Telesur zou een onderzoek instellen en zou er contact worden opgenomen voor de afhandeling. "Intussen kwam ik te staan op de niet-afsluitbare lijst." Tot december 2017 werd geen contact met hem opgenomen, terwijl hij herhaaldelijk gebeld had. "Elke keer weer had mevrouw Marto een ander verhaal. Die verhalen heb ik allemaal opgeschreven", laat Dankoor zien.

"Op 5 december 2017 toog ik naar het kantoor van Telesur bij een zekere mevrouw Kealey. Die gaf mij aan dat ik in aanmerking kom voor een restitutie van SRD 63 voor de klachten in 2016, dat ik uit het zilverpakket wordt gehaald en dat ze niet kon aangeven of dat was vanwege mijn achterstand of omdat Telesur het toen nog steeds niet kon leveren en dat ik een openstaande internetrekening had van SRD 4.170 over de periode december 2016 tot en met november 2017."

"Ik heb doorgegeven dat de oplossing door haar gepresenteerd, onacceptabel was omdat niet duidelijk is wat de storing betrof en ook dat niet duidelijk is waarvoor de SRD 4.170 was. Ik was trouwens een periode in 2017 afgesloten geweest. Ik wilde wel voor de telefoon betalen, omdat ik een zieke moeder thuis heb, waar af en toe voor of vanaf gebeld wordt."

Op 19 december datzelfde jaar werd alles afgesloten. Dankoor schreef op 5 januari een brief naar de directeur van Telesur, Mike Antonius. Hij kreeg daarop geen enkel antwoord, en schreef op 5 maart een rappelschrijven naar de directeur en tegelijkertijd naar de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS). "Toen werd ik gebeld door Moreno Kenswil van Telesur Noord terwijl ik in Zuid woon met de mededeling dat hij van de directeur de opdracht had mijn geval af te handelen." Na het eerste gesprek waarbij ook een vertegenwoordiger van de Consumentenbond aanwezig was kon Dankoor een bedrag van iets meer dan SRD 50 betalen en werd zijn telefoon opengesteld. "Ik heb toen aangegeven geen internet meer van Telesur te willen."

Na het tweede gesprek werd per mailwisseling een compensatie overeengekomen over vier jaren in de periode 2010- 2016 van SRD 5.748,67. "Ik heb daarna een aantal keer gebeld en gemaild voor de uiteindelijke afhandeling maar er gebeurde niets", zegt Dankoor terwijl hij de mailwisseling laat zien. Op een gegeven moment besloot de broer van Dankoor te bemiddelen, omdat hij Antonius kende. Nadat eerst naar drie verschillende personen binnen het bedrijf werd verwezen, kwam er een gesprek met iemand van wie Dankoor de naam niet meer kent. Daarna is wederom gezegd dat de zaak bekeken zou worden.

Op 22 mei 2018 werd een bedrag van SRD 1.417 overgemaakt op de rekening van Dankoor. "Via apps die mijn broer mij stuurde bleek dat Marcel de Kom van Telesur hem doorgaf dat er een bedrag van SRD 7.000 was overgemaakt en dat ik met de bank de rest moest uitzoeken. Want waarschijnlijk had de bank openstaande rekeningen verrekend." De frustratie is van het gezicht van Dankoor af te lezen wanneer hij uitroept dat ook een bezoek aan zijn bank niets opleverde. "De Hakrinbank is maanden teruggegaan voor me en blijkt dat Telesur echt maar SRD 1.417 heeft overgemaakt."

 "Alsof je ze verveelt, terwijl je alleen maar wilt dat ze hun werk doen."

Dankoor heeft geen goed woord over voor zowel Telesur als de TAS. "Na mijn brief in maart 2018 aan de TAS belde ik in november 2018 met ze om te horen wat de stand van zaken is. Ze zeiden me dat ze niets meer hadden gehoord van Telesur." Dankoor is vooral misnoegd over de manier waarop Telesur is omgegaan met hem als klant. "Alsof je ze verveelt, terwijl je alleen maar wilt dat ze hun werk doen."

De Ware Tijd  stuurde donderdag een mail met onderliggende documentatie naar Jennis Asraf, manager corporate communication, met de vraag of het bedrijf een reactie kon geven. Donderdag werd beloofd dat er vrijdag gereageerd zou worden.

Vrijdag belde Asraf met de vraag of de Ware Tijd nog zou publiceren als na onderzoek bleek dat Telesur gelijk had. Vervolgens beloofde de functionaris vrijdag vóór het eind van de dag schriftelijk te reageren. Dat is niet gebeurd. De mail aan de TAS werd beantwoord met 'ontvangen en het wordt doorgeleid'.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel