Suriname produceerde in 2023 meer dan 15.000 ton plastic afval. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Suriname Waste Management (SUWAMA). De toenemende plasticvervuiling bedreigt biodiversiteit, gezondheid en economie, en vormt een groeiend probleem op stortplaatsen en in het milieu.
Om deze uitdagingen aan te pakken, stellen Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) en Green Heritage Fund Suriname (GHFS) binnen het PROMAR-project een nieuw beleidsplan voor. De focus ligt op invoering van Extended Producer Responsibility (EPR), waarbij producenten verantwoordelijk worden gehouden voor hun verpakkingsafval, en een statiegeldsysteem voor PET-flessen en mogelijk ook blikjes.
"Met duidelijke wetgeving kunnen we plasticvervuiling structureel aanpakken," stelt Rubia Berghout van SuReSur. Glenn Ramdjan, mede-auteur van de nota, benadrukt het belang van een geïntegreerde aanpak: “We staan op een kruispunt.”
De voorstellen zijn besproken tijdens drie validatiesessies met input van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties. De feedback wordt verwerkt in de definitieve nota.
Het PROMAR-project, gefinancierd door het Duitse milieuministerie en gecoördineerd door het UNEP Cartagena Convention Secretariat, loopt tot 2026 in Suriname en vier andere Caribische landen.
Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd

Bron: Starnieuws
29 April 2025
22:55