Creatieve workshop voor kinderen bij Villa Zapakara

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 April 2025 21:54

Voor mij lezen

Tekst en beeld Edwien Bodjie

De gratis schrijf- en tekenworkshop was bestemd voor kinderen tussen negen en twaalf jaar en is een initiatief van cultuurondernemers Nellie Bakboord en Wilgo Holwijn, in samenwerking met stichting Villa Zapakara. De jonge deelnemers leerden portretten te tekenen en hun creativiteit te uiten in verhalen. “We willen kinderen hiermee aanzetten om te gaan schrijven en hun creativiteit naar boven te halen, in alle vrijheid”, vertelt Bakboord aan de Ware Tijd. Volgens haar is het belangrijk dat kinderen kind kunnen zijn en de ruimte krijgen om zichzelf te uiten.

De workshop maakt deel uit van de activiteiten rond 50 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname. Aan deze eerste editie namen 25 kinderen deel. Later dit jaar wordt het project voortgezet in Nederland, waar opnieuw 25 kinderen dezelfde workshops zullen volgen. “Ik moet aan mezelf denken als kind. Ik heb dit nooit gehad: leren hoe je je eigen verhaal op papier zet. Ik zie dat als een gemiste kans”, zegt Bakboord. “Juist daarom voel ik de behoefte om dit voor kinderen te organiseren, omdat ik weet hoe belangrijk het kan zijn.”

Met veel enthousiasme en verbeeldingskracht gaven de kinderen een kijkje in hun dromen, wensen en ideeën voor een beter Suriname. “We doen al heel lang projecten met kinderen in Nederland, maar dit is de eerste keer in Suriname. We hopen het hier zeker nog eens te doen”, zeiden de initiatiefnemers.

Thema’s

Tijdens de schrijfworkshop, verzorgd door Chiron Holwijn en Annemarie Holwijn-Slotboom, kregen de kinderen vragen en thema’s voorgelegd, zoals: ‘Wat zou jij doen als je de baas was van Suriname?’ Cheveny (12): “Als ik de baas was van Suriname, zou ik de beste artsen van het land betalen om alle zieke kinderen beter te maken.”

Ashïra (9), die samen met haar tweelingzus Zehïra deelnam, schreef: “Ik zou ervoor zorgen dat iedereen genoeg geld had om water, stroom en internet te betalen”. Zamar (10): “Ik zou elke muskiet in de wereld doodmaken, want ze zijn erg vervelend.”

De verhalen en zelfportretten die de kinderen maakten, blijven eigendom van de cultuurondernemers. De bedoeling is dat deze uiteindelijk worden gebundeld in een boek, zodat de kinderen hun eigen werk kunnen terugzien.

Tijdens de tekenworkshops, gegeven door Noémi Beyer, Cheryl Kasanpawiro en Kenneth van Genderen, leerden de kinderen zichzelf observeren en portretteren. Ook maakten ze kennis met zeefdrukken. Daarnaast kregen ze een rondleiding door Villa Zapakara. Tijdens het ontbijt vertelde erfgoedspecialist Darell Geldorp op luchtige wijze over het slavernijverleden en de periode van contractarbeid, aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel