Canadezen in China opgepakt na arrestatie Huawei-topvrouw

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Januari 2019 18:47

Voor mij lezen

TORONTO - Canada meldt dat dertien van haar burgers in China in detentie hebben gezeten sinds de topvrouw van technologiebedrijf Huawei vorige maand in Canada werd gearresteerd. Zeker acht van de dertien zijn weer vrijgelaten. Een medewerker van de Canadese overheid vermeldt er niet bij welke aanklachten de Canadezen te horen hebben gekregen.

Sinds de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou op 1 december is de relatie tussen Canada en China gespannen. Canada had vooraf aan de verklaring van donderdag alleen laten weten dat drie Canadezen in China waren opgepakt. Eén van de drie, de lerares Sarah McIver, is vrijgelaten en teruggekeerd naar Canada. De andere twee, MIichael Kovrig en Michael Spavor, zitten nog vast.

Meng, dochter van van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, was op 11 december op borg vrijgelaten in Canada. Ze zat toen al tien dagen vast. Ze moet een enkelband dragen en in de nachtelijke uren thuis zijn. Meng vecht het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten aan. De VS verdenken haar van het schenden van sancties die zijn opgelegd aan Iran. NU.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel