President verantwoordelijk voor visserij

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Januari 2019 16:15

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Visserscollectief zal president Desi Bouterse verantwoordelijk houden voor zijn uitspraken omtrent de visserij, om deze te ordenen, beheren, en te monitoren zodat Surinames visgronden beschermd worden. Zo reageert secretaris-generaal van het collectief Mark Lall, op opmerkingen van het staatshoofd over de visserijsector tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

De sector heeft sterke signalen, dat er ruimte voor de onlangs aangekomen Chinese hektrawlers zal worden gecreëerd door een nieuw visserijtype te maken in diepzee, meent Prahlad Sewdien, voorzitter van de Fisheries Association Suriname (FSA).

"De schrijver van de nieuwjaarstoespraak van de president speelt daar handig op in zonder dat de president het door heeft volgens ons. Wij zien grote parallellen met de skalians in het binnenland", aldus Sewdien. Bouterse kondigde aan dat met behulp van "buitenlandse expertise" de regering de visserij in diepzee zal reguleren.

Lall zegt dat het Visserscollectief bereid is met de regering eraan te werken om het levensbestaan van vissers "te verduurzamen, en op een verantwoordelijke manier te benutten. Het collectief blijft wel kritisch over het onverantwoordelijk omgaan met deze hernieuwbare resource".

Verschillende vissersorganisaties hebben via advocatenkantoor Lim A Po een brief gestuurd naar minister Lekhram Soerdjan (LVV) waarin om duidelijkheid wordt gevraagd over een aantal zaken. Zo willen ze alle documentatie over het aantal visvergunningen dat in 2016, 2017 en 2018 door de directeur van LVV zijn uitgegeven. "Het gaat niet om weinig vergunningen", aldus Sewdien.

Tot ongenoegen en bezorgdheid van de vissersorganisaties blijken zestien visvergunningen, te zijn afgegeven aan ROS National Fisheries voor operaties in Surinaamse wateren. Zes vergunningen zijn bestemd voor fabriekstrawlers. Minister Soerdjan heeft de organisaties laten weten dat twee geïnspecteerde hektrawlers niet voldoen aan de voorwaarden in de visserijwet en andere regelgeving. 

De vissers willen nu ook rapportages over de overige vier hektrawlers. "Van de keuringsresultaten van de laatste vier boten hebben wij officieel nog niets vernomen, terwijl wij van de eerste twee boten wel een mail hadden ontvangen. Indien alle zes boten mochten zijn afgekeurd, wat doen ze dan nog hier?", vraagt Sewdien zich af. Ook Lall vraagt zich af "waarom ze nog in de monding van de Surinamerivier rondhangen als ze allemaal zijn afgekeurd".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel