Yafflo Ouattara bij 122 jaar Paho: ‘Meer informatie over vaccinaties is noodzaak’

Een burger wordt gevaccineerd tegen het coronavirus.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

2 December 2024 18:12

Voor mij lezen

Tekst Euritha Tjan A Way

Beeld Paho/dWT archief

Ouattara is een optimistische persoonlijkheid. In problemen ziet hij vooral kansen. Vandaar ook dat hij kijkt naar de na-Covid-19-periode als één waar veel lessen uit zijn geleerd. “Covid-19 was een rampzalige periode in de regio, maar heeft ons wel geleerd dat we gereed moeten zijn voor het geval zo een pandemie weer eens toeslaat.”

“Als mensen zich blijven verzetten tegen vaccinaties zullen we de oude infectieziektes terug zien keren en dat is niet de bedoeling”

Wat vooral heeft gewerkt in de regio is de bereidwilligheid om samen te werken. “De landen in het Caribisch Gebied zijn soms klein en verspreid. Sommige landen konden de kosten niet opbrengen die nodig waren om tegen de pandemie te vechten. Daar hebben we gezien hoe landen samen konden werken. Dat is iets dat we zeker zullen versterken. Als er nu een pandemie zou uitbreken, zijn we door de lessen die we van Covid-19 hebben geleerd gereed”, zegt de Paho-vertegenwoordiger in gesprek met de Ware Tijd.

Hij ziet de diversiteit van de landen in de regio niet als een obstakel om beleid door te voeren. Integendeel. “Het is een manier om van elkaar te leren.” Ouattara kent de regio. “Ik heb vóór Covid-19 vier jaren op Haïti gewerkt en was tot twee jaar terug verbonden aan UNAids. Twee jaar terug ben ik overgestapt naar Paho. Ik heb bewust voor Suriname gekozen”, doet de goedlachse Ouattara uit de doeken. “I Love a Challenge”, geeft hij als antwoord op de vraag waarom Suriname. Ouattara meldt dat Paho volgend jaar zwaar zal focussen op het aanbieden van trainingen aan gezondheidsprofessionals om de capaciteit in Suriname uit te breiden, zodat het land wordt gesterkt in zijn streven diverse ziektebeelden het hoofd te bieden.

Malaria vrij

“Ik had gelezen over hoe goed het gaat met het bestrijden van malaria in Suriname en ik wilde daar ook deel van zijn. Dat Paho inderdaad de vraag kreeg van het ministerie van Volksgezondheid om het certificaat te verkrijgen, waarmee wordt bevestigd dat Suriname malariavrij is, stemt mij bijzonder goed.”

Het land heeft sinds 2021 geen inheemse – dus lokaal gekregen – gevallen meer gehad van malaria en als een land dat heeft, mag het een certificaat krijgen. “Als dat gebeurt, en ik ben daar optimistisch over, dan zal Suriname het eerste Amazoneland zijn met dit succes”, verheugt Ouattara zich eigenlijk al.

Er zal een team van Paho en WHO naar Suriname komen om te bepalen of het land voldoet aan de voorwaarde om het certificaat te krijgen. Ouattara verwacht na het eerste kwartaal van 2025 uitsluitsel hierover.

(lees verder onder de foto)

Minister Amar Ramadhin (m) overhandigde Paho-vertegenwoordiger Yafflo Ouattara (r) de brief met het verzoek Suriname malariavrij te verklaren. Links Stephen Vreden. [Foto: dWT archief]

Vaccinatiedekking

Echter, waar de wereld én Suriname nog last van hebben is weerstand tegen vaccinaties. “Inderdaad, tijdens Covid-19 werd allerlei fake nieuws verspreid over vaccinaties, waardoor mensen daar weerstand tegen hebben. Dat is jammer. We moeten daar echt tegen vechten, want als mensen zich blijven verzetten tegen vaccinaties zullen we de oude infectieziektes terug zien keren en dat is niet de bedoeling.”

Paho heeft samen met het Nationaal Immunisatie Programma, het ministerie van Volksgezondheid en andere partners op 26 en 27 november workshops gehouden om na te gaan hoe de vaccinatiedekking, die ook in Suriname is teruggelopen, weer op te krikken. Daarbij zijn de acties van 2023, de uitdagingen van 2024 en de weg waarop moet worden voortgegaan in 2025, besproken. “We moeten de juiste informatie geven. Desnoods gaan we naar de mensen toe die niet naar ons kunnen komen.”

“In veel landen is het gebruik van prep al op een grotere schaal en we verwachten dat dat in Suriname binnenkort ook het geval zal zijn”

Een project waar al naar de mensen toe wordt gegaan, is het Telehealth-project dat Paho samen met de Medische Zending heeft geïntroduceerd in vijf dorpen in Suriname. “Dat is een heel goed project om afgelegen gebieden te bereiken. Via technologie kunnen mensen op afstand medische consultaties en follow-ups doen”, legt Ouattara uit. Dat is een bijzonder project in het streven van de Paho om niemand achter te laten. “We need to go together to go far”, gebruikt hij een Afrikaanse wijsheid.

Wereld Aids Dag

Quatarra heeft veel ervaring opgedaan in landen in Afrika in zijn werk bij UNAids. Bij de herdenking van de strijd tegen HIV op 1 december Wereld Aids Dag was de Paho-boodschap dat Suriname zijn best moet doen om de toegang tot medicijnen, behandeling, testen en informatie zo laagdrempelig mogelijk te maken. ‘Neem het pad van rechten, mijn gezondheid, mijn recht’ was het thema.

De Paho-vertegenwoordiger is zeer ingenomen met de Healthy Hub die mede door financiering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en met ondersteuning van de Paho/WHO tot stand is gekomen. Deze hub aan de Tourtonnelaan (tegenover de Koninginnestraat) werd op 21 november geopend en zal onder meer voorzien in informatie over seks en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Verder legde de Paho/WHO dit jaar bij Wereld Aids Dag de nadruk op de prep behandeling met als campagne ‘Better with Prep’. Prep staat voor pre-exposure profylaxe behandeling. Dat is een therapiebehandeling waar mensen die hoog risico lopen hiv te krijgen, tabletten kunnen innemen om zich te beschermen tegen besmetting. Die tabletten zijn beschikbaar in een pilot bij Stichting Lobi.

De Ware Tijd heeft zes maanden na de introductie van prep geprobeerd bij Lobi cijfers te krijgen over het gebruik. Dat is beloofd, maar nooit gestuurd. Ouattara legt wel uit dat het pilot bij Stichting Lobi goed verloopt. “In veel landen is het gebruik van prep al op een grotere schaal en we verwachten dat dat in Suriname binnenkort ook het geval zal zijn.”

De Paho-topman gaat er even comfortabel voor zitten wanneer hij vertelt bijzonder veel te genieten van dit land. Een carbon negatief land en een land waar de lucht zo heerlijk schoon is als in Suriname. “It is amazing to be here”, zegt hij met een brede glimlach.

Na in veel landen te hebben gewerkt waar inwoners elke dag met een mondkap op moeten lopen vanwege slechte luchtkwaliteit, geniet hij ervan in Suriname letterlijk vrij te kunnen ademen. Dat geeft veel energie, “want er is nog veel dat kan worden gedaan in Suriname en daar wil ik deel van zijn”.

Paho-vertegenwoordiger Yafflo Ouattara zegt bewust voor Suriname te hebben gekozen, omdat hij van uitdagingen houdt.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel