Suriname riskeert gele kaart voor illegaal vissen in Franse wateren

Suriname zal de controle op illegale visserij moeten opvoeren op last van de EU/EC. [Foto: LVV]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 November 2024 18:45

Voor mij lezen

PARAMARIBO Frankrijk heeft bij de Europese Unie (EU) een aanklacht tegen Suriname ingediend over ‘illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij’ (IOO) in Frans-Guyanese wateren door vissersvaartuigen uit het land. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), dat daar vrijdag over bericht, schrijft dat Suriname een gele kaart riskeert als het niet op korte termijn harde maatregelen treft.

Volgens LVV is een gele kaart een ernstige waarschuwing. Indien Suriname in gebreke blijft effectieve maatregelen te treffen, kan dit leiden tot een rode kaart. Dat zal inhouden dat het land de toegang tot de EU-markt voor de export van vis en visproducten wordt ontzegd, wat, aldus het ministerie, nadelige economische en sociale gevolgen voor de sector en het land zal hebben.

“De EC verwacht nu optimale fysieke aanwezigheid van de controlerende autoriteiten op het water”

Zero tolerance

In verband met de klacht van Frankrijk heeft minister Parmanand Sewdien samen met directeur Parveen Amritpersad en onderdirecteur Zojindra Arjune een gesprek gehad met Cesari Roberto, hoofd van de Illegal, Unreported and Unregulated Fisheries Policy Unit van het Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries (DGMARE) bij de Europese Commissie (EC). Ook EU-ambassadeur René van Nes was daarbij aanwezig.

Duidelijk is gemaakt dat het zerotolerancebeleid van de EC tegen landen die niet meewerken in de strijd tegen IOO-visserij ook zal worden toegepast op Suriname. Van het land wordt verwacht dat het ook een zerotoleranceaanpak hanteert. LVV schrijft dat Suriname er nu alles aan moet doen om de gele kaart en andere sancties te voorkomen.

Op zeer korte termijn moeten alvast de patrouilles op water door de gewapende machten worden vergroot, alle illegale aanlandingsplaatsen worden opgeruimd, regelgeving over visserij worden geactualiseerd en zogenoemde ‘ghost vessels’, vaartuigen zonder naam en registratienummer, worden vernietigd. Verder moet de samenwerking met de gewapende machten en het Openbaar Ministerie worden versterkt, evenzo het directoraat Visserij, zodat monitoring, controle en surveillance worden verbeterd.

Informatieverstrekking

De EC wil worden geïnformeerd over het vergunningenbeleid, de controle op het vesselmonitoringsysteem, het vistuig, het maximaal toegestane motorvermogen en aantal zeedagen. Verder is gevraagd dat Suriname zijn visserij wetgeving, de conceptwet Visserij, rapportages van uitgevoerde patrouilles, overzicht van de getroffen maatregelen deelt. Op basis daarvan zullen adviezen worden uitgebracht over eventuele verbeteringen die moeten worden aangebracht voor een effectieve aanpak van IOO-visserij.

Het land krijgt ook een vragenlijst, waarna, op basis van de antwoorden, een beoordeling zal volgen over hoe sterk of hoe zwak Suriname staat in de strijd tegen IOO-visserij. Zeer belangrijk bij de aanpak daarvan is volgens de EU goede wetgeving en sterke instituten die tot daadwerkelijke handhaving kunnen overgaan. “In elk geval verwacht de EC nu optimale fysieke aanwezigheid van de controlerende autoriteiten op het water en verbetering en versterking van de interdepartementale samenwerking.”

Tijdens het gesprek is nadruk gelegd op het belang van goede en regelmatige rapportages, inclusief de getroffen sancties bij de uitgevoerde controles op het water door de marine, kustwacht en politie. Deze moeten via het directoraat Visserij worden opgestuurd naar de EC. Het orgaan toonde zich tevreden over de frequente communicatie die nu plaatsvindt tussen de directoraten Visserij van Suriname en Frans-Guyana.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel