door Edwien Bodjie
PARAMARIBO — “Pesten is iets van de mens en is er altijd geweest. Dat kan je bijna niet voorkomen”, zei de Nederlandse yogaleraar Ron van der Post tijdens de lezing ‘Bestaan onze normen en waarden nog wel?’ “Als ouders willen dat hun kinderen zich netjes gedragen, moeten zij zelf het goede voorbeeld geven.”
Van der Post vertelde dinsdagavond aan het aanwezige publiek in het gebouw van Apotheek Soma dat ouders het levendige voorbeeld zijn in het leven van hun kinderen. “Laat zien hoe je met conflicten omgaat, hoe je liefde en genegenheid toont en hoe je kritiek op een gezonde manier verwerkt. Wat kinderen buiten doen, is een reflectie van wat zij thuis meekrijgen.” Hij voegde eraan toe dat als ouders niet in balans zijn in hun eigen leven, dit vaak gevolgen heeft voor hun kinderen.
“Als je constant over je eigen grenzen heen gaat en anderen altijd vooropstelt, raak je uitgeput”
Normen en waarden
Vanuit de yoga filosofie benaderde Van der Post de vraag in hoeverre wij echt staan achter onze eigen normen en waarden? “Hoe makkelijk laten wij ons afleiden door wat er om ons heen gebeurt? We moeten vertrouwen hebben in onze innerlijke waarden en respect tonen voor anderen en de wereld om ons heen.”
Hij benadrukte dat veel mensen hun wereldbeeld baseren op een subjectief concept van hoe de wereld in elkaar zit. “Vooral met de overvloed aan informatie, nepnieuws en politiek gekleurde berichtgeving, is het moeilijk om objectieve informatie te verkrijgen. Daarom is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan: ‘waar sta ik nu eigenlijk voor?'”
Overdracht
Normen en waarden worden volgens Van der Post doorgegeven van generatie op generatie. “De rode draad in mijn verhaal is: ‘waar sta jij nu in je leven?’ Hoe geef jij zingeving aan jouw bestaan?”
De interactieve lezing bood ruimte voor vragen over werk, relaties en thuissituaties. De inleider gaf het publiek praktische inzichten. Zo raadde hij aan om bij conflicten op het werk of in relaties gebruik te maken van een ‘helikopterview’. “Als iemand boos is, probeer dan te begrijpen waar die boosheid vandaan komt. Betrek het niet direct op jezelf. Boosheid kan een manier zijn waarop iemand zich uit en als die persoon dat bij jou doet, voelt hij zich veilig bij jou. Gebruik die vertrouwensbasis om het probleem op te lossen in plaats van het te laten escaleren.”
Balans
Volgens Van der Post is een gebrek aan balans één van de oorzaken van psychische klachten, zoals burn-outs. “Je kunt geweldloos zijn naar de wereld om je heen, maar tegelijkertijd gewelddadig naar jezelf. Als je constant over je eigen grenzen heen gaat en anderen altijd vooropstelt, raak je uitgeput.”
De yogaleraar pleitte voor een bewuste balans tussen zelfzorg en zorg voor anderen. “Als jij ziek bent, heeft de wereld niets aan je. Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen; het is juist essentieel om van betekenis te kunnen zijn voor anderen.”
Zingeving
Van der Post bood de aanwezigen dinsdag een combinatie van filosofische diepgang en praktische adviezen, waarmee zij verder kunnen reflecteren op hun eigen normen, waarden en levensdoelen. Hij sloot af met een belangrijke boodschap: “Wees bewust van wie je bent, wat je wil en hoe je in het leven staat. Dat is waar het uiteindelijk om draait. Zingeving begint bij jezelf en straalt door naar de wereld om je heen.”
De Nederlander, die in Kroatië woont, geeft in verschillende landen lezingen en workshops. Ook in Suriname is hij geregeld om lezingen te verzorgen. Zijn tweede en laatste voor dit jaar – ‘Balans bewaren in de chaos…’ – wordt op 3 december gehouden.