‘Bordo’ riskeert 13 jaar gevangenisstraf

Tegen Joël 'Bordo' Martinus is een onvoorwaardelijke celstraf van dertien jaar en een geldboete van SRD 90.000 geëist. [Foto: dWT archief]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 November 2024 19:16

Voor mij lezen

door Jason Pinas

PARAMARIBO Politicus en entertainer Joël ‘Bordo’ Martinus, ook bekend als Money Hond, kijkt aan tegen een onvoorwaardelijke celstraf van dertien jaar, een geldboete van SRD 90.000 of acht maanden celstraf, voor onder meer de invoer van honderden kilo’s cocaïne. Dit strafvoorstel deed officier van justitie Satyam Garib woensdag tegenover rechter Maureen Dayala.

Tegen medeverdachten Clifton ‘Keppie’ Jongaman en Albert Gau-Gau is afzonderlijk zes jaar onvoorwaardelijk geëist met een geldboete van SRD 60.000 of vijf manden cel. De gebroeders Ramesh ‘Rampie’ Phoeli en Prachand ‘Moena’ Phoeli, die eerder in vrijheid zijn gesteld, riskeren een celstraf van twintig weken, waarvan vijf weken voorwaardelijk onder aftrek van de periode in voorarrest. De zaak is uitgesteld naar 12 februari 2025 voor het pleidooi.

Leider van criminele organisatie

De vervolgingsambtenaar zei woensdag in zijn requisitoir dat er voldoende bewijsmateriaal is verzameld in de mega drugszaak die loopt tegen ‘Bordo’ en zijn medeverdachten. Martinus wordt beschouwd als leider van een criminele organisatie die in december 2020 bijkans 450 kilo cocaïne met een Cessna-vliegtuig zou hebben ingevoerd.

Volgens het onderzoek landde het toestel op een illegale landingsbaan in het gebied dat bekend staat als ‘Witi Kriki’ in district Marowijne. Omdat het wiel en de propeller van het vliegtuig bij de landing beschadigd raakten, kon het niet meer vertrekken. ‘Bordo’ zou daarom een graafmachine hebben ingezet om het toestel nabij de illegale landingsbaan te begraven door ene Ramnauth Ramrag die als operator fungeerde.

De gebroeders Phoeli bestuurden de truck met dieplader die de graafmachine naar de plek transporteerde. Echter, zij waren volgens het Openbaar Ministerie geen lid van de criminele organisatie.

Vermissing en cocaïne

Volgens het onderzoek hebben Jongaman en Martinus de drugs uit het vliegtuig gehaald. Gau-Gau stond als wachter op de uitkijk. De broers Phoeli verklaarden eerder dat ze op locatie met de dood werden bedreigd als ze iets over het vliegtuig en de drugs zouden vertellen.

Ramnauth Ramrag zei ter plekke dat hij het zou openbaren als ‘Bordo’ hem niet had betaald voor zijn dienst. Volgens diverse getuigen heeft hij inderdaad aan meerdere mensen verteld over de cocaïne en de illegale landingsbaan die door Martinus werd beheerd.

Ook zou Ramnauth Ramrag foto’s van de locatie hebben gemaakt en getoond aan kennissen. Vermoed wordt dat zijn vermissing daarmee heeft te maken en dat ‘Bordo’ en diens rechterhand Jongaman meer daarover weten.

Van Martinus werd twee jaar geleden, op 21 november 2022, opsporing gelast. Hij sloeg op de vlucht en hield zich op in zuiderbuurland Brazilië. Op 29 mei dit jaar werd hij aangehouden in São Paulo, Brazilië. Zowel Suriname als Frankrijk heeft gevraagd om zijn uitlevering.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel