ID-kaartenwet na vele discussies en schorsingen aangenomen

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 December 2018 08:36

Voor mij lezen

Hoewel de oppositie achter het idee van een nieuwe ID-kaart staat, heeft ze ervoor gekozen om toch niet mee te gaan met de coalitie. De ID-kaartenwet 2018 is na felle discussies en verwijten naar elkaar toe met 28 stemmen aangenomen in het parlement.

De fractie van de ABOP, PALU, PL en DOE hebben voor de stemming de zaal verlaten, terwijl de NPS- en de VHP-fractie tegen de wet hebben gestemd.

Diana Pokie (ABOP) zei dat haar fractie niet mee kan gaan met de nieuwe ID-kaartenwet 2018 omdat de uitvoering van dit project niet in het voordeel van de Surinaamse gemeenschap is, met name de mensen van het achterland. Het idee is volgens haar goed, maar de aanpak is totaal fout.

PALU-volksvertegenwoordiger Cleon Gonsalves Jardin de Ponte zei dat zijn fractie politiek bekeken geen moeite zou hebben om voor de wet te stemmen. Echter, liggen er politiek bekeken nog wat zaken die niet in lijn zijn met de gedachten die de partij oppert. Zo kan hij nog steeds niet begrijpen wat de haast is die de regering heeft om bijna USD 10 miljoen te gaan uitgeven. Hij noemt deze stap een overval op klaarlichte dag.

DOE-fractieleider Carl Breeveld noemt het idee goed, maar heeft niet gestemd vanwege een gebrek aan transparantie. Zijn partij gaat voor goed bestuur en heeft dat helemaal gemist in deze handeling van de regering.

De vergadering had geen vlot verloop. Het parlement besloot om in Comité Generaal te gaan vanwege enkele gevoelige zaken die de regering niet kon meedelen in het openbaar. Dit gebeurde na een lange schorsing.

De NDP-assembleeleden Amzad Abdoel, André Misiekaba en Melvin Bouva hebben de oppositie kwalijk genomen. Zij vinden het erg dat de oppositie zich zo heeft opgesteld ondanks de openheid van zaken die is gegeven door de regering. Ondanks er andere afspraken met de bedrijven zijn, heeft de regering door alle mazen heen de stukken en informatie opgestuurd. Nu de wet is aangenomen zal de regering de komende periode stappen ondernemen om de huidige ID-kaart te vervangen met een biometrische ID-kaart.

Dit project kost de staat Suriname USD 9,2 miljoen. De minister van Binnenlandse Zaken ad-interim, Stephan Tsang, zei dat het in deze niet om een lening gaat omdat er een betalingsregeling is getroffen met het Servische bedrijf Vlatacom. De betalingstermijn is gesteld op 48 maanden. Hij zei dat het om een renteloze betalingsregeling gaat. De bewindsman legde uit dat de overheid met dit project de efficiëntie wil verbeteren. Ook wil de overheid met de nieuwe ID-kaart meer transparantie aan de dag leggen. Dit zal ook op termijn kostenbesparend werken voor zowel de overheid als de burgerij, aldus Tsang.

De nieuwe ID-kaartenwet 2018 heeft tot doel een betere identiteitsbeveiliging voor de burger mogelijk te maken middels de voorziening van biometrische en elektronische eigenschappen. Dit zal leiden tot een verbeterd elektronisch beheer van het identiteitenbestand, dat onder andere direct van invloed is op het beheer en de beveiliging van de bevolkingsboekhouding. De identiteitskaarten die vervaardigd zullen worden bevatten onder andere een elektronische gegevensdrager naast de gegevens die op de kaart zijn genoteerd. De toegang tot de elektronische gegevens geschiedt uitsluitend middels een reader.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel