Fosten tori Matawai wordt vastgelegd

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 December 2018 04:33

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Door middel van technologie zijn fosten verhalen van de Matawai-gemeenschap langs de Saramaccarivier vastgelegd. De stichting voor Dorpsontwikkeling Matawai was belast met het in kaart brengen van de verhalen en ze te verbinden aan een locatie. Het Amazone Conservation Team (ACT) bood technische assistentie.

"De samenwerking tussen ACT en de Matawai-gemeenschap is in 2015 begonnen. Behalve met dorpen in Zuid-Suriname worden er ook projecten uitgevoerd met de Matawai gemeenschap, die ons in haar hart heeft opgenomen," vertelt Erna Aviankoi van ACT. De vertellingen en de locaties van deze gemeenschap zijn opgenomen in een applicatie: The Oral History Web App. Met deze app die in oktober is gelanceerd, moeten de verhalen voor iedereen toegankelijk worden gemaakt.

De Matawai zullen zelf hun verhalen leren registreren op de web applicatie en selecteren welke zij willen delen met het publiek. "Naast het beschermen en behouden van cultuur, ondersteunt ACT ook bij het behoud van cultuur en erfgoed. Dit is zeker ook belangrijk voor de gemeenschappen met wie wij nauw samenwerken," stelt Aviankoi.Er zijn driehonderd verhalen, 150 plekken en ruim zevenhonderd plaatsnamen langs de Saramaccarivier, vanaf Uitkijk tot de Tafelberg verzameld. Dit project heeft twee jaar geduurd en heeft veertigduizend US dollar gekost.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel