Huisartsen zijn onhoudbare situatie zat

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 December 2018 00:00

Voor mij lezen

De huisartsen zijn de onhoudbare situatie bij de poliklinieken zat. Gisteren had Ricardo Markiet, voorzitter van de sectie huisartsen bij de de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), namens deze groep, de eerste lijn in de gezondheidssector, een bespreking gehad met de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de Stichting Staatsziekenfonds (SZF). “De situatie is van dien aard dat het water tot onze lippen komt vanwege het al vier jaar lang derven aan inkomsten,” gaf Markiet te kennen tegenover journalisten.

Markiet werd bijgestaan door een groep huisartsen. Sinds de devaluatie zijn er geen aanpassingen geweest van de tarieven van de huisartsen. Hij legde uit dat in de eerstelijnszorg, de poliklinieken een bedrijf zijn en het geld dat binnenkomt niet voor de dokter, maar voor het bedrijf is. De dokter ontvangt slechts een deel daarvan. De inkomsten zijn niet gestegen, maar de uitgaven zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Er is volgens hem steeds uitstel geweest om een aanpassing gedaan te krijgen die nu ertoe geleid heeft dat het water nu bijna boven de lippen van de huisartsen staat.

Markiet voerde aan dat er eigenlijk niet gesproken moet worden van een aanpassing, omdat de VMS overeenkomsten heeft met alle verzekeringsmaatschappijen waar het tarief in Amerikaanse dollar waardevast is vastgelegd. De koers is in de overeenkomst vastgelegd en moet uitbetaald worden tegen de verkoopkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die op die dag wordt gehanteerd. Deze werkwijze werd in 2014 voor enige tijd gehanteerd met een koers van SRD 4,04. Het betekent inkomstenderving voor de poliklinieken die ook nog het personeel moeten uitbetalen. Ook de inputs voor het bedrijf moeten in Amerikaanse dollar betaald worden, waaronder handschoenen die na gebruik weggegooid moeten worden.

Ook voor de automatisering en ordening van het systeem in de eerstelijnssector pleiten de huisartsen al jaren. Aspecten als vestiging, voldoen aan nascholing, verkrijgen van vergunning zijn zaken die de huisartsen aangepakt willen hebben. Er is een aantal aspecten op het bord van het ministerie geplaatst, waar de artsen een oplossing voor willen hebben, te weten: aanpassing van de tarieven, registratieordening, vergunningenbeleid en het voldoen aan criteria.

De artsen vragen er zelf naar om hun vergunning te verlengen na drie jaar met de vereisten om te voldoen aan de nascholing, aldus Markiet.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel