Huisartsen op stoep Volksgezondheid

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 December 2018 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Particuliere huisartsen aangesloten bij de Vereniging van Medici (VMS) hebben donderdag enkele pijnpunten met minister Antoin Elias van Volksgezondheid besproken. Om het bestuur daarin te ondersteunen, zijn tientallen huisartsen in uniform getogen naar het departement.

Tijdens de ledenvergadering die woensdag is gehouden, hebben de artsen besloten ondersteuning aan het bestuur te verlenen. De groep zat geduldig te wachten totdat de bespreking was afgelopen. Intussen hebben zij na het gesprek een persstilte met het ministerie afgesproken. De particuliere huisartsen verwachten dat het tarief dat in 2015 per patiënt is overeengekomen wordt gewijzigd. Het bedrag werd in US dollar uitbetaald en is in 2016 gewijzigd naar SRD.

Dit gebeurt niet volgens de geldende dagkoers. De groep noemt het huidig tarief van om en bij SRD 23 per patiënt onacceptabel. Dit bedrag bestaat voor 62 procent uit het honorarium en voor 38 procent uit kosten. De artsen zijn van oordeel dat alle prijzen de lucht ingaan, terwijl zij continu inleveren. De norm per huisarts is gesteld op 2000 patiënten. Dit is bij het laatste onderzoek van accountantsbureau Tjon A Hung vastgesteld en komt overeen met de internationale afspraak. Verder verwacht de groep dat er een landelijk automatiseringssysteem komt dat aangeeft waar de artsenpraktijken gevestigd zijn. Op dit moment zijn er landelijk tussen de 150 en 200 particuliere artsen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel