IMF: werkloosheid Suriname gedaald

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 December 2018 22:46

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In een donderdag uitgegeven rapport stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat in vergelijking met 2016 de werkloosheid in Suriname is gedaald. In 2016 bedroeg het werkloosheidscijfer 9¾ procent wat het afgelopen jaar is gedaald naar 8 procent. Medio vorige maand presenteerde het IMF in haar Article IV-rapport reeds haar visie over de stand van zaken van de Surinaamse economie en publiceerde donderdag meer documentatie en data over de bevindingen uit de Article IV-consultatie die in september en oktober heeft plaatsgevonden.

Aangevoerd wordt dat de economie is gestabiliseerd. De daling van de goud- en olieprijzen, de sluiting van Suralco en de "bijna-crisis" in 2015-2016 resulteerden, aldus het Fonds, in een cumulatieve inkrimping van het bruto nationaal product (bnp) van 9 procent in de periode 2015-2016 met een werkloosheidspercentage van 9¾ procent. Het herstel van de grondstoffenprijzen en het in productie gaan van de Merian-goudmijn eind 2016 hebben de groei naar positief gebied in 2017 teruggebracht, waarbij het werkloosheidscijfer daalde tot 8 procent.

Het land kampt evenwel met verschillende uitdagingen. Suriname blijft sterk afhankelijk van de minerale sector, de begrotingstekorten zijn groot en de staatsschuld is aanzienlijk gestegen. Het langzame tempo van de hervormingen en een recente verhoging van de huidige overheidsuitgaven kunnen de begrotingssituatie in 2019-2020 verslechteren, stelt het IMF. Het financieel beheer van de publieke sector vertoont significante hiaten, het monetaire kader mist standaardinstrumenten en het bankwezen blijft kwetsbaar. De Artikel IV-consultatie van dit jaar was gericht op beleid om de  begrotingsstabiliteit te waarborgen, het monetaire kader te versterken, de veerkracht van het bankwezen te verbeteren en de potentiële groei te stimuleren via structurele hervormingen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel