Ravaksur beklemtoont noodzaak belastingverlichting

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 December 2018 21:49

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Voor de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) staat de noodzaak voor belastingverlichting nog steeds overeind. Dat maakt voorzitter Robby Berenstein desgevraagd duidelijk tegenover de krant naar aanleiding van de ontevredenheid van ambtenaren over hoge inhoudingen op hun twk-gelden die deze maand zijn uitbetaald. De raad heeft vaker gewezen op de hoge belastingdruk.

Dit is in een brief aan de president enkele weken terug weer aan de orde gesteld. Ze werpt in dat schrijven op dat een groot deel van de loonsverhoging door de lage belastingvrije voet wordt weggemaakt. Daarnaast komen de inkomens van werknemers na de loonsverhoging in hogere belastingschijven terecht. "Het gaat om een onevenredige belastingdruk en iedere werker heeft er last van. We zijn er al tig jaren mee bezig", zegt Berenstein.

De vakbondsman stelt dat de druk van zowel de directe als indirecte belastingen komt. De raad gaat in de tweede week van januari hierover om de tafel met Financiënminister Gillmore Hoefdraad. Berenstein: "We hebben voldoende aanknopingspunten om dit gesprek aan te gaan."

De salarissen van ambtenaren zijn in september met 25 procent verhoogd en dat werkt terug tot januari 2017. De gefaseerde uitbetaling daarvan is deze maand ingegaan, waarbij er alvast twk voor de periode mei, juni, juli en augustus 2018 is overgemaakt. Voor veel ambtenaren zijn de hoge inhoudingen op de bedragen die ze hebben ontvangen onaangenaam aangekomen. De reacties op onder andere Facebook lieten dat duidelijk blijken.

Amzad Abdoel, voorzitter van de vaste commissie Financiën in De Nationale Assemblée, noemt de kritiek van ambtenaren begrijpelijk. Hij stelt aan de andere kant dat dit enigszins verwacht had moeten worden. "Nou moet iedereen weten dat als je salaris wordt verhoogd, je in een andere schijf terechtkomt. Men denkt dat het heel bedrag dat als twk is uitbetaald, belastingvrij dient te zijn maar dat is niet zo. Voor iedereen geldt dat als je een hoger loon krijgt dat je in een andere belastingschijf terechtkomt."

Abdoel stelt dat de enige manier om hierin verandering te brengen is door de belastingdruk te verschuiven van de directe belastingen naar de indirecte belastingen. De nog in te voeren belasting toegevoegde waarde (btw) moet daarin resulteren. Deze zou in juli ingevoerd worden, maar het project heeft door technische problemen en vertraging in het maken van wetgeving stagnatie opgelopen. Het is nog niet duidelijk wanneer de belastingvorm uiteindelijk wordt ingevoerd. De parlementariër noemt ook belastinghervormende maatregelen die de regering in het vooruitzicht heeft.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel