LVV wil via overleg problemen Middenstandspolder oplossen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 December 2018 07:39

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wil de problemen van de rijstboeren in de Middenstandspolder oplossen via dialoog. “Wij leven in een democratisch land en als de rijstboeren hun problemen via de groene tafel willen oplossen dan mogen ze dat doen, maar we staan open om de zaken middels dialoog op te lossen.” Dit zegt Ashween Ramdin, onderdirecteur Landbouw van het ministerie.

Volgens hem is niet alleen zijn ministerie verantwoordelijk voor zaken die de rijstsector raken. "Het gaat om een samenwerking tussen LVV en de boerenorganisaties. Problemen oplossen via de rechter kan, maar met het risico dat wij verder uit elkaar groeien en dat willen wij absoluut niet." Twee weken geleden hadden de middenstandsboeren, verenigd in de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), gedreigd met een proces tegen het ministerie.

SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw is blij dat minister Lekhram Soerdjan vorig week contact heeft gezocht om over de problemen te praten. Hij heeft de bewindsman gevraagd om meer machines in te zetten. "Alleen dan zullen wij in staat zijn om in december in te zaaien. Als dat niet gebeurt, zullen de boeren het risico niet nemen om in januari in te zaaien, omdat in dat geval men in de grote regentijd zal moeten oogsten en dat zal een ander probleem zijn voor de producenten."

Het ministerie heeft donderdag één van de twee pompen van het pompgemaal in Wageningen in bedrijf gesteld. Oemraw hoopt dat het water de komende dagen het gewenste peil zal bereiken, waardoor de arealen via natuurlijke weg bevloeid kunnen worden.

"We zijn blij, dat het ministerie aandacht besteedt aan onze problemen. Het gaat wel om een heel minimale oplossing, want één pomp is niet voldoende om meer dan zevenduizend hectare in de Middenstandspolder en omliggende gebieden te bevloeien", zegt rijstboer Dewanand Sewpersad.

Hij is er niet over te spreken dat de aannemer in vijftien dagen tijd ongeveer drie kilometer waterweg heeft opgeschoond. Het hoofdaanvoerkanaal moet nog over een lengte van ongeveer 35 kilometer opgeschoond worden. Volgens de boer werkt de aannemer met één machine, terwijl afgesproken is dat hij er twee zou inzetten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel