De politieke partij DA’91 heeft een brief gestuurd naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over het besluit van het Constitutioneel Hof inzake de kwestie van de waarborgsom die politieke partijen moeten betalen. Daarnaast maakt DA’91 van de gelegenheid gebruik om de OAS te informeren over uitspraken van prominente leden van de coalitie naar aanleiding van de beslissing van het Constitutioneel Hof (CHof).

Volgens voorzitter Angelic del Castilho hebben deze uitspraken veel wenkbrauwen doen fronsen, omdat men zich afvraagt of onafhankelijke instituten voldoende ruimte krijgen om hun werk naar eer en geweten te doen. De politica benadrukt dat Suriname sterk afhankelijk is van betrouwbare instituten, zoals het Onafhankelijk Kiesbureau en andere organen, die een eerlijk verloop van de verkiezingen moeten waarborgen.

In gesprek met TBN Prime Alert stelt Del Castilho dat de OAS nu een duidelijk beeld heeft van de situatie in het land en ook inzicht heeft in de problemen waarmee vooral buitenparlementaire partijen te kampen hebben. De partijvoorzitter begrijpt dat de OAS in deze fase niets zal doen, maar mocht de situatie escaleren, kan de OAS zowel regionaal als internationaal druk uitoefenen op Suriname.

Ze geeft als voorbeeld dat de OAS eerder haar stem heeft laten horen over de verkiezingen in Venezuela. De organisatie erkende de uitslag van die verkiezingen niet, net als vele andere landen, vanwege de vele onduidelijkheden.

Del Castilho beseft dat haar partij met het besluit van het CHof een slag heeft gewonnen, maar niet de oorlog. Voor haar partij was het belangrijk om de onrechtvaardigheid aan de kaak te stellen. Ze begrijpt ook waarom sommige politici denigrerende uitspraken over haar hebben gedaan, maar benadrukt dat ze wel tegen een stootje kan.

De samenleving moet volgens haar beseffen dat de waarborgsom niets anders was dan een poging om partijen uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen.