Schutsluis Coronie binnenkort operationeel

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 December 2018 22:04

Voor mij lezen

TOTNESS - Werkzaamheden aan de nieuwe schutsluit op de zeedijk in Coronie zijn in volle gang. De schutsluis die aannemer MNO Vervat in opdracht van de overheid bouwt, moet eind december of begin januari worden opgeleverd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het plaatsen van de elektronische takels, zodat de sluis operationeel wordt voor de plaatselijke vissers.

Districtscommissaris Remie Tarnadi is blij met de ontwikkeling in zijn district."Hiermee zal een wens van de Coroniaanse vissers in vervulling gaan", zegt de burgervader. Volgens hem zijn de vissers ingenomen met feit dat ze vanuit hun oude locatie hun activiteiten kunnen voortzetten. "Ze zullen dan zonder probleem kunnen uitvaren naar zee, binnenvaren met hun vangsten en aanmeren bij hun oude steigers langs het zoetwaterkanaal."

Voor de vissers wordt het ook gemakkelijk om te komen aan ijs en andere benodigdheden voor het vissen op zee. Er is namelijk ook een ijsfabriek op locatie.De extra kosten die de vissers zouden maken als zij vanuit een andere locatie zouden opereren worden hen hierdoor bespaard. De regering had hen eerder een nieuwe locatie aangewezen te Burnside, ongeveer 7 kilometer verder dan hun oude aanmeerplaats, maar die plek werd door de vissers afgewezen.

"We hebben de overheid toen erop gewezen dat we niet van plan zijn te verhuizen, omdat dat meer zou kosten en we zouden ook ijs en ander materiaal moeten aanvoeren", zegt visser Delano Mora. Ook het afvoeren van de vangsten is efficiënter dan aan de zeezijde van de dijk waar zij tijdelijk zijn ondergebracht. Hij is blij dat op aandrang van de vissers de regering in 2017 het besluit heeft genomen om een schutsluis te bouwen op de nieuwe zeedijk. Het project heeft de Staat ongeveer een miljoen euro gekost.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel