Kunstenaar houdt spiegel voor met expo

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 December 2018 20:28

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Kunst, het kan gebruikt worden als een middel om mensen wakker te schudden door hen een spiegel voor te houden. Met 21 schilderijen zet kunstenaar Franklin Delano Pengel toeschouwers aan het denken over de manier waarop sociale, maatschappelijke en politieke macht worden verkregen in de wereld. Op indrukwekkende wijze beeldt de kunstenaar met zijn grootformaat-olieverfschilderijen sociale en ideologische thema's uit.

In Gallery Alon-Art Castle loopt tot 7 december de kunstexpositie 'De waarheid zien en begrijpen' van de Surinaamse artiest die in Duitsland woont. De opening van deze expo vond zaterdag plaats.Het thema spreekt voor zich. "Het gaat om de waarheid die ik gezien heb. Ik wil die waarheid delen met anderen zodat zij die ook gaan begrijpen", zegt Pengel. De schilderijen geven een duidelijk beeld van de wijze waarop de kunstenaar tegen de wereld aankijkt.

Het eerste schilderij dat na de loopgang in het kunstrestaurant is opgesteld, is het werk 'Uw koninkrijk kome', waarin de artiest het Vaticaan bekritiseert. In het schilderij heeft hij de paus in het midden geschilderd met een goudkleurige achtergrond, waarbij hij zijn handen boven het hoofd houdt van twee mannen die wereldleiders of zakenlui moeten voorstellen. "Ik ben een van de mensen die van mening is dat deze organisatie niets te maken heeft met de Schepper, hemel en aarde. Het zijn allemaal valse interpretaties van mensen die enkel en alleen op macht uit zijn en willen heersen over anderen", zegt Pengel. 

Een ander opvallend schilderij is dat van een donkerkleurige vrouw die gebrandmerkt wordt. In het midden van dit kunstwerk is het Internationaal Gerechtshof van Den Haag uitgebeeld en aan de onderkant zijn er roodgeverfde lichamen. In eerste oogopslag zou je denken dat de artiest hier het slavernijverleden belicht. Maar na een gesprek met de kunstenaar blijkt dat het veel dieper ligt. Pengel: "Nederland heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan criminele handelingen en vandaag de dag mogen Nederlanders via dit gerechtshof oordelen over andere criminelen. De dode lichamen in rood staan voor het bloed dat in het verleden gevloeid heeft."

Toen Pengel nog in Suriname woonde schilderde hij het liefst krotwoningen en bloemen. Enkele van die werken werden in hotel Tran Elite tentoongesteld. "Ik had een echtscheiding achter de rug, was erg gestrest en was vaak in dat hotel. Daar heb ik mijn huidige vrouw, een Duitse, leren kennen. Het klikte goed tussen ons en ik besloot de liefde te volgen." Dat is nu langer dan twaalf jaar geleden. In Duitsland sloot hij zich aan bij een bibliotheek waar hij veel boeken tegenkwam die zijn visie verbreedden. "Ik kwam achter waarheden die ook andere donkere mensen moeten weten." Hij besloot deze daarom op canvas vast te leggen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel