Zoektocht naar roots in India niet gemakkelijk

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 December 2018 17:56

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Veel nakomelingen van Brits-Indische contractarbeiders die denken hun familie in India te hebben gevonden, zijn mogelijk misleid. Dit zegt zanger, componist en dichter Raj Mohan. Hij baseert zijn stelling op eigen ervaringen naar aanleiding van de zoektocht naar de familie van Gobardhan Ramkishun. Zijn verhaal deelde hij vrijdagavond in de ballroom van het Lalla Rookh-gebouw.

Toen Mohan in 2014 een uitnodiging kreeg voor een concert in India, besloot hij de reis te combineren met een zoektocht naar de familie van zijn goede vriend Prakash Gobardhan. Diens overgrootvader, Gobardhan Ramkishun, was in 1909 uit het Indiase dorp Belwa als contractarbeider naar Suriname gekomen. Met informatie uit het immigratieregister en wat Prakash zich nog kon herinneren uit de verhalen van zijn grootvader, gingen Mohan en zijn vriend op zoek. "De zoektocht naar roots is in India een business waar mensen grof geld aan verdienen. Het kan dus best zijn, dat veel mensen die denken dat ze familie hebben gevonden, eigenlijk zijn misleid", zegt Mohan.

Volgens de componist is het onbegonnen werk om familie op naam te achterhalen, omdat de meeste mensen alleen hun voornaam gebruiken. Gemakkelijker is het om eerst na te gaan uit welke kaste ze kwamen. "Er waren in dat gebied bijna zeven dorpen die Belwa heetten. Uiteindelijk hebben we in een van de dorpen de familie gevonden, nadat we eerst de kaste hadden nagetrokken. Tijdens de gesprekken kwamen namen naar voren, die we niet eerder hadden genoemd. Dat gaf ons zekerheid dat het om de juiste familie ging. Tijdens de zoektocht hebben we ook niemand betaald voor informatie."

Mohan constateert ook dat er een mythe bestaat over het ronselen van immigranten. "We denken vaak dat het overgrote deel van de mensen is gelokt of geronseld naar Suriname. Maar de meeste mensen zijn uit vrije wil gekomen naar aanleiding van de armoede en het uitbuitingssysteem van de grondbezitters. Met deze stelling doet Mohan delen uit zijn zelf gecomponeerd lied 'Kantraki' teniet, waarin hij ook zingt over het ronselen. "Ja, nu heb ik een andere kijk op zaken", zegt hij terwijl hij het liedje als afsluiting zingt voor het publiek.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel