Personen met beperking gaan richting eigen ondernemerschap

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 December 2018 15:52

Voor mij lezen

Personen met een beperking zijn in staat een eigen onderneming te starten. Zeventien personen hebben dat binnen zes tot zeven maanden kunnen bewijzen. Zo is een jongeman met een lichamelijke en een spraakbeperking onlangs van start gegaan met zijn eigen pluimveebedrijf, geeft Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting Wan Okasi, te kennen tegenover Suriname Herald. Volgens hem is dit een duidelijk bewijs dat deze groep veel meer in staat is dan de nodige ondersteuning die zij krijgt.

De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot “Internationale Dag voor Mensen met een Beperking”. Deze dag is bedoeld om mensenrechten en gelijke kansen voor personen met een beperking op de agenda te blijven houden, op alle niveaus, regionaal, nationaal en internationaal.

Er moet nog veel gebeuren voor deze doelgroep en dat is geen nieuwigheid, zegt Koendjbiharie. Dit jaar is er wel een significante vooruitgang geboekt en die is zeker toe te juichen. De opzet van de ‘Alliantie voor Decent Work voor personen met een beperking’ is daar een van, waarbij de kleine ondernemers de ondersteuning krijgen wanneer zij met hun bedrijf starten. De alliantie is een initiatief van de Vereniging van het Surinaams Bedrijfsleven (VSB), die wordt ondersteund door het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Koendjbiharie vertelt dat een andere ondernemer die in een rolstoel is en diensten als monteur wil aanbieden, gevraagd heeft om hem te helpen met het verharden van de plek waar hij zal werken. De leerlingen van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) zullen daar inkomen door de plek te bestraten.

De ‘Moni Karta’ bestemd voor personen met een beperking en voor de algemene kinderbijslag is ook een goede ontwikkeling geweest, waarbij de doelgroep haar financiële bijstand van SRD 325 kan pinnen. “Wij hebben langer dan twintig jaar gewacht op deze mogelijkheid voor de doelgroep,” zegt Koendjbiharie. Weliswaar is het niet hoe de doelgroep het zou willen, maar het is een start en van daaruit kan er verbetering komen, voert hij aan.

De ratificatie van het internationale verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap noemt de Wan Okasi-voorzitter een pluspunt. De overeenkomst die in 2007 was ondertekend, was vorig jaar maart bekrachtigd. Vanuit dat punt kan volgens hem gewerkt worden om meer te doen voor de doelgroep die al jaren in een hoek werd weggedrukt door de gemeenschap.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel