COMMENTAAR: Sportthema’s

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 December 2018 12:00

Voor mij lezen

DE SURINAAMSE GEMEENSCHAP heeft bij de afgelopen verkiezingen thema’s moeten ontberen over de aanpak van de sport. Opeenvolgende regeringen hebben in regeringsverklaringen weinig plaats ingeruimd voor de sportontwikkeling. Denktanks van partijen schetsen altijd contouren over de toekomst van de sport maar er wordt niet aangegeven langs welke wegen kwalitatieve verbetering bevorderd zal worden. Door sommige politici worden indrukwekkende bloemlezingen gepresenteerd, waarmee enthousiasme wordt aangewakkerd.

Het zou fout zijn te beweren dat de bedoelingen niet zuiver zijn. Het is best wel geloofwaardig dat alle neuzen in een richting gebracht worden wanneer het om sportprestaties gaat die Suriname op de wereldkaart plaatsen. De euforie die gegolden heeft bij de fantastische resultaten van Anthony Nesty en het nationalistische gevoel dat Surinamers ten deel viel, hebben er geen twijfel over laten bestaan dat deze momenten goud waard zijn.

Ze gaan dwars door politieke lijnen die niet op elkaar zijn afgestemd. Op die momenten van het Nesty-effect, hebben de etnische identiteit, geloof of politieke gezindheid geen rol gespeeld. Hierdoor komt onomstotelijk vast te staan dat veel meer betekenis gegeven kan worden aan de plaats die de sport inneemt in het maatschappelijke bestel.

Een andere maatschappelijke betekenis die kan worden toegekend aan de sport is die van het gezegde 'in een gezond lichaam huist een gezonde geest'. De laatste jaren hebben gezondheidswerkers en wetenschappers steeds meer de noodzaak van sport als bewegingsleer in verband gebracht met het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Gelet op de belangrijkheid van de sport wordt van politieke partijen die zullen deelnemen aan de verkiezingen in 2020 verwacht, dat zij sportthema's aan de samenleving voorhouden die maatschappelijke verschijnselen positief kunnen beïnvloeden. Bonden en verenigingen hebben de taak beleidsnota's voor te bereiden die op de agenda van de partijen terecht moeten komen.

Mits de nota's het algemeen sportdoel dienen en worden geadopteerd, is het gemakkelijk voor de sportliefhebber zijn stem uit te brengen op de partij die daadwerkelijke ontwikkeling wil brengen. Mocht blijken dat het loze beloften zijn, wordt met die partij bij de volgende verkiezingen afgerekend.

Geëist moet worden dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn op de begroting van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Dat ministerie heeft de plicht samen met het veld beleid te maken om de meest dringende noden op te lossen en niet aan de haal te gaan met showprojecten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel