VHP doet verschillende voorstellen voor integrale wijziging kiesstelsel

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het kiesstelsel moet rechtvaardiger gemaakt worden waaronder de rechtvaardiging naar de kiezers van Paramaribo en Wanica. Het is volgens VHP-topper Stanley Raghoebarsing niet rechtvaardig dat zetels in andere districten binnengehaald kunnen worden met vijfhonderd en zeshonderd stemmen, terwijl er in Paramaribo en Wanica ruim achtduizend stemmen nodig zijn voor een zetel. Daarom is de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) een grote voorstander van een integrale wijziging van het huidige kiesstelsel.

In dat verband heeft zij een aantal voorstellen gedaan wat gewijzigd moet worden. Een verandering brengen in de evenredigheid van stemmen voor de zetelverdeling van Paramaribo en Wanica is er een van. Een ander aspect is dat bij het kiezen van een parlementslid de volgorde van de kiezerslijst bepaalt wie binnenkomt. Zo wijst hij erop dat een kandidaat die op nummer 2 staat van een lijst en slechts vierhonderd stemmen heeft gehaald juist degene is die wordt toegelaten en niet kandidaat nummer 15 die drieduizend stemmen heeft behaald. Volgens Raghoebarsing heeft de kiezer duidelijk kenbaar gemaakt dat ze kandidaat 15 wil binnen hebben met voorkeurstemmen. “We moeten gaan naar een wijziging waarbij de meeste stemmen op een kandidaat bepalend moeten zijn en niet de positie op een kandidatenlijst, zegt hij.

De VHP is ook van oordeel dat de 1 procent-regeling afgeschaft moet worden. De 1 procent-regeling houdt in dat elke partij die aan de verkiezingen meedoet minimaal 1 procent van het kiezersbestand, dat is ongeveer 3500 kiezers, als haar leden moet kunnen aantonen. Raghoebarsing zegt dat partijen gewoon een telefoonboek openslaan en de namen van 3500 personen kopiëren en die indienen.

Uit publicaties van politiek analist Hardeo Ramadhin blijkt dat van de elf van de partijen die hebben deelgenomen aan de verkiezingen van 2015 het slechts vier partijen en combinaties zijn geweest die de 3500 en meer stemmen hebben behaald.

Raghoebarsing voerde aan dat er partijen waren die nog net driehonderd stemmen hadden behaald. Volgens hem hebben zelfs situaties zich voorgedaan, waarbij personen op de lijst stonden en niet eens op zichzelf hadden gestemd, omdat die nul stemmen hadden gehaald.

Vishmohanie Thomas

Wijzigingsvoorstellen VHP inzake de Kieswetgeving voor Suriname (.pdf)

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait