G20: Barsten blootgelegd bij ontmoeting wereldleiders

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

30 November 2018 20:41

Voor mij lezen
Wereldleiders zijn samen voor de openingszitting van hun jaarlijkse G20-top, met een onbeperkt aantal geschillen en meningsverschillen die op tafel liggen. Gastheer president Mauricio Macri uit Argentinië zei dat de oplossing "dialoog, dialoog en dialoog" was en heeft opgeroepen tot een duidelijke boodschap van gedeelde verantwoordelijkheid.

Maar de Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontmoeting met de Russische Vladimir Putin over Oekraïne al geannuleerd. En enorme verschillen doemen op over klimaatverandering, handel en de Khashoggi-affaire.

De G20, die bestaat uit 19 van 's werelds meest geïndustrialiseerde landen plus de Europese Unie, is goed voor 85% van de wereldwijde economische productie en tweederde van de wereldbevolking. Zulke vergaderingen bieden de leden de gelegenheid om wereldwijd beleid te ontwikkelen dat belangrijke kwesties aanpakt, maar veel van de belangrijkste beslissingen zullen in bilaterale ontmoetingen worden genomen.Er is immense beveiliging voor de top in Buenos Aires. Vandaag is een officiële feestdag en is de belangrijkste zakendistrict van het land gesloten.

Intussen hebben de wereldleiders hun traditionele ‘familiefoto’ achter de rug. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman stond aan de buitenkant van de foto, ver weg van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit is de eerste belangrijke diplomatieke test van de kroonprins sinds de moord in Turkije op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, een belangrijke criticus van de regering. Saudi-Arabië heeft "malafide agenten" de schuld gegeven, maar de prins wordt ervan verdacht het bevel tot de moord te hebben gegeven. Nadat de foto was genomen, had de kroonprins een stevige uitwisseling met president Putin.

De Franse president Emmanuel Macron had een gesprek van vijf minuten met de kroonprins. Een Franse ambtenaar zei dat Macron tijdens het onderhoud in 'zeer ferme' bewoordingen de Khashoggi-affaire aan de orde bracht. President Trump had een "vriendelijke ontmoeting" met de kroonprins, zeiden Saudische media, terwijl de Britse premier Theresa May ook heeft gezegd dat ze hem zal ontmoeten.

In zijn openingsrede gaf Macri toe dat er onenigheid zou zijn over een aantal zaken die moest worden overbrugd. Hij riep op tot consensus over duurzame ontwikkeling, de toekomst van werk, voedselvoorziening, klimaatverandering en internationale handel, en voegde eraan toe: "Ik ben een optimist".

Er zijn zeker veel bilaterale, trilaterale of zelfs grotere bijeenkomsten hoewel de ene die niet zal plaatsvinden, de meest opvallende is. Trump zei dat hij Putin niet zou ontmoeten omdat drie Oekraïense schepen en 24 zeilers die Rusland in de Zwarte Zee bij de Krim in beslag heeft genomen, niet waren vrijgegeven. "We vinden het niet leuk wat er is gebeurd. Niemand vindt het leuk", zei hij op vrijdag.

De woordvoerder van Putin, Dmitry Peskov, zei dat Moskou het besluit betreurde. Maar hij zei: "Als dit zo is, zal de president een paar extra uren in het programma hebben voor nuttige vergaderingen naast de top." De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de schuld van de crisis 'geheel' toegeschreven aan Rusland en zei dat ze de kwestie bij Putin zou aankaarten.

De op één na hoogste profielbijeenkomst omvat ook de Amerikaanse leider. Trump zal zaterdag dineren met zijn Chinese tegenhanger, Xi Jinping. Het belangrijkste probleem is het geschil over handelstarieven tussen de landen. Washington heeft sinds juli totaal US$ 250 miljard aan Chinese import belast met importtarieven. China heeft daarop extra heffingen gelegd op US$ 110 miljard aan Amerikaanse goederen

China zei dat het bleef hopen op een deal en, nadat eerder pessimisme was aangekondigd, zei Trump vandaag: "Ze willen en we zouden graag willen. Er zijn enkele goede tekenen. We zullen zien wat er gebeurt."

Putin is ook ingekomen met een nauwelijks versluierde aanval op het America First-beleid van Trump. De Russische president veroordeelde "oneerlijke concurrentie" samen met "wrede" sancties en protectionistische maatregelen.

Voorafgaand aan de officiële start van de top tekende Trump een handelsovereenkomst met de Mexicaanse en Canadese leiders. Trump beschreef de overeenkomst tussen de VS en Mexico-Canada (USMCA) - die de vrijhandelsovereenkomst Nafta vervangt - als "waarschijnlijk de grootste handelsdeal ooit". Hij zei: "Al onze landen zullen er veel aan hebben.”

Het is niet duidelijk of er een gemeenschappelijk G20-communiqué zal zijn. Als er een is als de top op zaterdag eindigt, zal het waarschijnlijk over het obstakel van de klimaatverandering zijn.

Trump heeft zijn bezwaar tegen collectieve actie over dit onderwerp niet onder stoelen of banken geschoven. VN-chef Antonio Guterres zei in Buenos Aires dat "dit een make-it-or-break-it-moment is" over dit onderwerp.

Het persbureau AFP citeerde de Franse president Macron waarin hij zei dat hij zou weigeren een handelsovereenkomst te sluiten met het Zuid-Amerikaanse Mercosur-blok als de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel