Trawlers uit China een ravage voor de biodiversiteit

Shoeket logo

30 November 2018 19:35

Voor mij lezen

De 6 Chinese trawlers zullen het leven in onze zee schaden. Ook het WWF Guianas deelt die zorg. “De Chinese trawlers kunnen de visvoorraden, die een grote bron van inkomsten zijn voor Suriname, bedreigen”, zegt Hanneke van Lavieren, Oceans and Wildlife coördinator. “De werkmethoden van deze trawlers verschillen met de methoden van de Surinaamse vissers.”

WWF wijst al jaren op het belang van het veilig vissen met Turtle Excluded Device (TED)-netten. Deze netten zorgen ervoor dat zeeschildpadden, die per ongeluk in de netten terechtkomen, weer kunnen ontsnappen via een speciale opening in dit type net. Aangezien de Chinese trawlers niet met TED-netten werken, maakt het WWF zich zorgen over de bijvangst van zeeschildpadden in de open wateren van Suriname.

Het seizoen van de zeeschildpadden staat weer voor de deur en duurt doorgaans tot en met augustus. De aantallen van de lederschildpadden, bekend als de Aitkanti’s, gaan drastisch omlaag. Speciaal om deze terugval te bespreken, is er volgend jaar een 2-daagse meeting gepland met experts uit de Verenigde Staten van Amerika en Trinidad in Suriname. De focus van deze meeting zal vooral liggen op de bycatch, bijvangst, van deze oeroude pre- historische reptielen. Om meer inzicht te krijgen, zullen alle data in de wateren van de 3 Guyana’s en Trinidad worden verzameld en geanalyseerd. “Een invasie van deze trawlers uit China komt op een zeer ongewenst moment”, laat Van Lavieren weten. De biodiversiteit van Suriname loopt hierdoor nog meer gevaar. Het leven in de zee was al bedreigd, maar met 6 trawlers, die ook nog over een zeer hoge mobiliteit beschikken, kan de ravage wel ernstige vormen aannemen. In onze wateren komen niet alleen zeeschildpadden voor, ook bijvoorbeeld de tonijn zal op nog grotere schaal worden bedreigd.

Green Heritage Fund Suriname
“Deze visvangsten hebben inderdaad veel bycatch tot gevolg”, zegt Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname. “Suriname heeft 18 soorten walvisachtige dolfijnen die in onze wateren voorkomen.” Door deze trawlers dreigen deze dieren in de netten verstrikt te raken. Pool, recentelijk nog onderscheiden tot Officier in de Ereorde van de Gele Ster, zegt dat de impact van deze ontwikkeling ernstig is voor de welstand van onze dieren in de zee.

RB

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel