Laatste behandeling terechtzitting 8 decemberstrafproces achter de rug

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

30 November 2018 17:17

Voor mij lezen

In het 8 decemberstrafproces heeft vandaag de laatste behandeling van de terechtzitting in zeven zaken in de militaire kamer plaatsgevonden. Het ging hier om de zaken van Benny Brondenstein, Geffery Ernst, Winston Caldeira, Luciën Lewis, Orlando Heidanus, Wim Carbière en Kenneth Kempes. Het wachten is nu op een datum waarop vonnis wordt gewezen, gaf de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, vandaag aan.

Advocaat Irvin Kanhai heeft namens zijn cliënten Brondenstein, Ernst en Caldeira dupliek gevoerd. Kanhai voerde aan dat nergens en uit niets is gebleken dat zij voornemens waren om mensen op te pakken en ze om het leven te brengen. Auditeur-militair Roy Elgin heeft daarvoor ook geen enkele aanwijzing gepresenteerd. Dergelijke informatie is volgens hem zelfs niet verschaft door de medeverdachte Ruben Rozendaal (inmiddels overleden), zelf lid van de groep van zestien die alle beraadslagingen heeft bijgewoond. Uit geen enkele verklaring van dit lid van de groep van zestien is volgens de advocaat gebleken dat op een vergadering is gesproken over het vermoorden van de gearresteerde personen uit welke vergadering de vervolgingsambtenaar zijn voorbedachte rade heeft geconstrueerd.

Lewis, Heidanus, Carbière en Kempes zijn niet verschenen en werden niet vertegenwoordigd door een advocaat.

Hugo Essed. Foto: Suriname Herald

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zegt dat zaken nu voor vonniswijzing staat wat betekent dat de datum voor het vonnis nog vastgesteld moet worden. Hij legt uit dat nu geen veranderingen meer kunnen komen, de advocaten van de verdachten kunnen niets meer inbrengen noch andere belanghebbenden bij het proces. Het is nu de krijgsraad die zich moet beraden om vonnis te wijzen. Essed maakt een inschatting dat de vonniswijzing medio 2019 kan plaatsvinden.

Volgens Essed mag verwacht worden dat indien gevangenisstraf wordt uitgesproken de verdachten gebruik zullen maken van de rechtsmiddelen die hen ten dienste staan en dat is in eerste instantie de zaak in hoger beroep aanvechten. Het is ook mogelijk dat de verdachte eerst verzet aantekent en in die zaken is sprake van verstekvonnis. In beide gevallen komt er een nieuwe handeling, legt Essed uit.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel