Reggaemuziek op beschermde VN-lijst

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

30 November 2018 16:54

Voor mij lezen
Reggae is toegevoegd aan een lijst van internationale culturele schatten die de Verenigde Naties waardig acht voor bescherming en promotie. De muziek, die in de jaren zestig uit Jamaica groeide dankzij artiesten als Toots en de Maytals, Peter Tosh en Bob Marley, is toegevoegd aan de collectie vanwege het 'immaterieel cultureel erfgoed'. Reggae is 'cerebraal, sociaalpolitiek, sensueel en spiritueel', zegt de Unesco. Het is "alle hoeken van de wereld binnengedrongen", voegde een Jamaicaanse woordvoerder eraan toe.

Reggae volgde op de ska en rocksteady genres - andere vroege pioniers waren Lee Scratch Perry en Prince Buster. De ska cover van My Boy Lollipop in 1964 van Millie Small heeft ook geholpen om de ontspannen ritme van reggae in de wereld te introduceren.

Reggae werd populair in de Verenigde Staten, maar bloeide vooral op in het Verenigd Koninkrijk, waar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog veel Jamaicaanse immigranten wonen. Het Britse reggae-label Trojan, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, introduceerde artiesten als Desmond Dekker, Jimmy Cliff en Bob en Marcia aan de wereld.

Jamaica had dit jaar de opname van reggae op de lijst gevraagd tijdens een vergadering van het VN-agentschap op het eiland Mauritius. De beschermde lijst begon in 2008 en groeide uit de VN-conventie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed in 2003.

Het doel ervan is om respect voor gemeenschappen, groepen en individuen die betrokken zijn bij de genoteerde activiteit te waarborgen, om het bewustzijn te vergroten en de waardering van die activiteiten nationaal en internationaal aan te moedigen.

"Reggae is een unieke Jamaicaan," zei Olivia Grange, de minister van Cultuur van Jamaica. "Het is een muziek die we hebben gemaakt en die overal in de wereld is doorgedrongen."

Bij de aankondiging van het besluit zei de Unesco (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) dat de "bijdrage van de muziek aan het internationale discours over kwesties als onrecht, verzet, liefde en menselijkheid de dynamiek van het element onderstreept terwijl het tegelijkertijd cerebraal, sociaal-politiek, sensueel en spiritueel is".

Zij voegde eraan toe: "De fundamentele sociale functies van de muziek - als een middel tot sociaal commentaar, een louterende praktijk en een manier om God te prijzen - zijn niet veranderd en de muziek blijft als een stem voor iedereen fungeren."
Andere culturele tradities die op de lijst zijn geplaatst, zijn onder andere een Spaanse manege in Wenen, een Mongools kameel overkoepelende ritueel en een Egyptisch poppenspel.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel