Pertjajah Luhur op weg naar 2020

Shoeket logo

30 November 2018 15:51

Voor mij lezen
Pertjajah Luhur is in actie om het 20-jarig jubileum van de partij in de eerste week van december te herdenken. Het programma daaromheen zal ongetwijfeld staan in het licht van de verkiezingen van 2020. Het is Somohardjo te doen om ‘het Javaansfront te herstellen.’ Partijgenoten hebben geven aan dat er in het algemeen Surinaams en het Javaans belang wordt bekeken, hoe het volk het best te dienen.

Javaanse partijleiders bijeen
Uit doorgaans betrouwbare bron werd het volgende vernomen. ‘PL heeft de leiders van politieke partijen met een Javaanse achtergrond uitgenodigd om op 1 december bij elkaar te komen om de positie van Javaanse politiek te bespreken.’ Om een tipje van de Javaanse sluier te lichten, werd er dit keer voor gekozen om niet de mening van de eerste en tweede linie te horen. Dagblad Suriname benaderde de derde en vierde linie binnen de partijen om enigszins weer te geven wat er binnen hun gelederen speelt.

Het algemeen en het Javaans belang
‘Politici gaan er prat op dat het algemeen belang wordt gediend. Uiteraard heeft elke bevolkingsgroep specifieke belangen, waarvoor opgekomen wordt. Om het groepsbelang naar behoren te behartigen, zijn er gezien de samenstelling van de bevolking op historische wijze politieke partijen ontstaan met een etnische achtergrond. Ik ben christen, ik leid een vol evangelische gemeente. Door mijn Indonesische afkomst trek ik vooral Javanen aan. Maar ik verkondig Gods woord voor een ieder die luistert en wil horen. Zo moeten wij het ook zien bij de politieke partijen. Javanen voelen zich goed thuis bij partijen waarbinnen hun culturele achtergrond schittert.’

Contact nooit verbroken
Het is publiekgeheim dat er al enige tijd aftastende gesprekken worden gevoerd tussen de Javaanse politieke partijen om tot een vergelijk te komen. ‘In feite is er altijd contact geweest. Het kan ook niet anders. In de politiek kan je het niet maken om je af te schermen van andere partijen. Dat het Javaans blok nu het hoofdonderwerp van gesprek is, heeft te maken met de moeilijke omstandigheden waarin Suriname zich op het moment bevindt. En er zijn verkiezingen in aantocht.’

Het Javaansblok
Desgevraagd hadden aangesproken personen uit zowel het kamp van de KTPI, de PDO en PL het over een bundeling en eenheid. ‘Samen staan we sterk, daar is een ieder van overtuigd. ‘Zo kunnen wij binnen het algemeen belang onze specifieke groepsbelangen beter bewerkstelligen en veiligstellen.’

Hereniging is niet vanzelfsprekend
De achterban van de van de Javaanse partijen ziet de verzoening en de hereniging als niet vanzelfsprekend. ‘De leiders zullen op eieren moeten lopen om geen oude wonden open te maken en onenigheid op te rakelen. Er zal opgelet moeten worden dat niet de verkeerde woorden worden gebruikt, waardoor de boel nog erger wordt. Leed dat politici elkaar hebben aangedaan uit zich in de politiek door mopperen, afkraken, cynisme en kwaadsprekerij. Vaak wordt de rol van slachtoffer ingenomen. ‘Hij heeft het me dit of dat aangedaan’, aldus het KTPI-kamp.

Integratie kan ook in het nadeel werken
Een Nederlander van Surinaams/Javaanse afkomst is de mening toegedaan dat de Javanen ogenschijnlijk meer dan welke andere bevolkingsgroep dan ook aan het integreren is. Dat is volgens hem te merken aan het zich voortdurend bekeren van Javanen tot het christelijk geloof, waardoor het aantal Javaanse moslims zienderogen afneemt. Deze ontwikkeling voltrekt zich vanaf hun aankomst in Suriname. Waren het eerst de katholieken en de protestanten die Javaanse zielen wonnen, tegenwoordig is de trek naar het volle evangelische duidelijk waarneembaar.

Integratie is positief
‘Dat de Javaan opgaat in het Surinaams geheel en integreert is zeer positief. Aan de andere kant wordt de groepsbinding misschien niet minder, maar het leefpatroon verandert. Het wordt om het zo te noemen, westers. Vergeleken met bijvoorbeeld de Hindoestanen hebben zij hun taal minder bewaard. Dit en meer maakt het voor de niet Javaanse politieke partijen makkelijker om stemmen te winnen onder het Javaans bevolkingsdeel.

NDP baart Somo zorgen
Meerdere personen hebben aangehaald dat PL wordt ondermijnd door de NDP. Niet alleen omdat er gestrooid wordt met geschenken en beloftes om leden te winnen. ‘Ik kan niet zeggen hoe groot of sterk de Javaanse vleugel van de NDP is, maar ik weet wel dat de partijleiding van de PL zich daarover zorgen maakt’, beweert een PDO’er die zich verzet tegen PL.

HD

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel