Basier: Regering kan samenwerking niet verbieden

Shoeket logo

30 November 2018 15:45

Voor mij lezen
De regering kan samenwerking tussen politieke partijen niet verbieden. Men kan misschien wettelijk proberen om van alles te regelen. Ik mag best met wie dan ook in vrijheid bespreken dat wij het na de verkiezingen samen moeten doen. Wij gaan samen naar de burger en zeggen: Wij vertrouwen elkaar, hebben een verhaal met elkaar en willen het samen doen. De regering heeft het recht om wetten te maken, maar wij hebben als burgers gelukkig ook rechten die ons beschermen tegen de macht van de regering.” Dit stelt Shaif Basier, voorman van de politieke beweging ‘Su to the Next Level’.

De door de regering voorgestelde wijziging van de Kieswet zal volgens enkele politieke partijen onherroepelijk leiden tot liquidatie van de belangrijkste pijler van onze plurale, zeer gemêleerde gemeenschap, welke bestaat uit een grote verscheidenheid van kleinere en middelgrote groepen. Het vormen van electorale combinaties creëert dan ook bij uitstek de mogelijkheid voor groepen om op te komen voor hun specifieke belangen, waartoe zij normaal alleen niet in staat zouden zijn.

Basier stoort zich echter hier niet aan. “In combinatie meedoen is ook niet voor mij. Ik geloof niet in partijpolitiek. Politiek is uiteindelijk ook mensenwerk. Je kiest geen partij. Je kiest voor meneer Bouterse, Brunswijk, Waidoe. Mensen die je aanspreken. Je kiest een mens”, stelt Basier. Het is volgens de jonge politieke activist belangrijk om te weten hoe het recht werk. “Recht is mensenwerk. Het is niet alleen een wetenschap maar ook een kunst. Als je de rechten in al de wetten goed bestudeert, dan zie je wel dat er veel meer ruimte is dan je denkt. Je moet aandachtig kijken. De Grondwet en het Volkerenrecht bieden veel ruimte om samen te werken. Je moet als burger die ruimte willen grijpen om het te doen. De soep wordt niet zo heet gegeten als het wordt opgediend”, meent Basier.

Hij benadrukt dat Surinamers leven in een vrij land. “Kan iemand met een wet jou verbieden om van mij te houden? Kunnen ze jou gedachten in een kooi zetten? Niet de wet definieert wie Shaif is, en als hij samen kan werken. Wij bepalen dat zelf”, aldus de activist.

Kavish Ganesh

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel