AdeKus 50 jaar: geen oktober- en novemberloon aan 40 werknemers

Shoeket logo

30 November 2018 15:47

Voor mij lezen

Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKus) heeft een buitengewoon geschenk bedacht voor 40 docenten aan de Faculteit der Maatschappijwetenschappen, te weten: geen loon over de maanden oktober en november 2018, zegt Ir. Ronald R. Assen, sedert 1978
docent Wiskunde en Statistiek aan AdeKus. In enkele gevallen gaat het om een netto maandloon van ver boven SRD 10.000. Het betreft hier voornamelijk deeltijdse docenten voor wie een voordracht tot aanstelling per 1 oktober 2018 reeds in augustus 2018 door de desbetreffende faculteitsleiding aan het universiteitsbestuur is gedaan, maar wier arbeidsovereenkomst nog steeds niet ter ondertekening aan hen is aangeboden. Een zinnige reden hiervoor heeft de universiteitsgemeenschap niet mogen vernemen: er was een verwarrend schrijven over de duur van de vergoeding aan docenten, die doceren in het kader van een modulesysteem en anderen die op een semesterbasis werken. Zaken zijn door omstandigheden maanden blijven liggen, terwijl te elfder ure alle tekeningsbevoegden uitlandig waren/zijn. Ondanks deze frustrerende gang van zaken hebben deze docenten per 1 oktober trouw en gedisciplineerd hun werkzaamheden aangevangen, waardoor de studenten er nog altijd niets van hebben gemerkt.

Tot de gedupeerden behoren docenten, die jarenlang, sommigen zelfs decennialang hun krachten hebben gegeven aan AdeKus en de sterk verhoogde vergoeding aanwenden voor de (hypothecaire) aflossing van een woning of een representatieve auto. De onverantwoordelijke houding van het universiteitsbestuur is daarom in feite een aanslag op de bestaanszekerheid van deze docenten.

Ten aanzien van de VWPU, de Vereniging van het Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit, heeft het universiteitsbestuur met succes een verdeel en heers-politiek toegepast: arbeidscontracten van docenten aan de Technologische Faculteit, waaraan de voorzitter van VWPU verbonden is, zijn wel tijdig getekend, ondanks een veel latere indiening van de desbetreffende voordrachten dan die van de Faculteit de Maatschappijwetenschappen. De slappe, niet solidaire houding van bedoelde voorzitter tijdens de vergadering van 23 november 2018, waarop enkele leden de onverschillige houding van het universiteitsbestuur naar voren brachten, spreekt dan ook boekdelen. Het geheel illustreert dat een nauwgezette wetenschapper niet vanzelfsprekend een goede, verantwoordelijke bestuurder is van een universiteit of een beroepsvereniging.

Het bestuur van VWPU wordt aanbevolen om meer vakbondskwaliteiten aan de dag te leggen en onderlinge solidariteit tussen de verschillende geledingen van de vereniging te bevorderen, op straffe van een drastische terugval van het ledental. Het universiteitsbestuur wordt opgeroepen om niet langer en nooit meer te sollen met de bestaanszekerheid van docenten en daarmee met de toekomst van studenten. Het doet er goed aan om ernaar te streven dat wanneer over 10 jaar een terugblik wordt geworpen op 60 jaar AdeKus, de slotsom niet wordt getrokken dat in de jaren 2016 tot en met 2020 het slechtste universiteitsbestuur allertijden heeft aangezeten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel