ANALYSE - Het terrein van de Maretraite Mall gaat 20 december op de veiling. Met als gevolg dat de weinige ondernemers die daar nog units huren een onzekere toekomst te wachten staat. Het was echter bij de opening van ‘de grootste mall in het Caribisch Gebied’ al min of meer zeker dat de betonnen blokkendoos van Chinese makelij aan de Jan Steenstraat slechts een beperkte houdbaarheidsdatum zou hebben. Zowel qua kwaliteit van de constructie als qua concept.
Tekst: Armand Snijders Beeld: Stefano Tull
Het is een gewone doordeweekse middag rond vijf uur. Er zijn nog veel lege parkeerplaatsten rond de Maretraite Mall, binnen is het stiller dan je zou mogen verwachten van een winkelcentrum dat pretendeert het grootste van de regio te zijn. Veel winkelruimtes zijn verlaten, in de units die nog wel gevuld zijn, is geen klant te bekennen. Alleen bij drogisterij Dio, aan de buitenzijde van de mall, is nog enig leven in de brouwerij en loopt zo nu en dan iemand naar binnen of buiten.
De enige plek waar het echt druk is, is het loket van de Energie bedrijven Suriname (EBS). Maar daar komt niemand wat kopen, alleen de stroomrekening betalen. Tot een jaar geleden was het in de EBS-hoek zelfs drukker omdat daar ook de waterrekening bij een loket van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) kon worden voldaan. Maar de SWM hield het destijds voor gezien en verhuisde naar een goedkopere locatie aan de Aidastraat.
Lucky Twins
Veel bedrijven die bij de opening ruim tien jaar geleden vol goede moed hun intrek namen in de Maretraite Mall, hielden het één voor één na verloop van tijd voor gezien. Zoals enkele maanden geleden nog Apotheek Ziekenzorg, die naar de Gompertsstraat is vertrokken en daar voor een grotere ruimte minder huur betaalt.
Al jaren daarvoor gooide Peter Lau Chi Wai het bijltje erbij neer en sloot zijn in 2006 met veel optimisme geopende befaamde megarestaurant Lucky Twins (1.200-1.500 zitplaatsen!). Het succes dat hij met zijn andere restaurant Fa Tai (aan de Maagdenstraat) heeft, kon vanwege de gebrekkige aanloop aan de Jan Steenstraat niet worden geëvenaard. Lucky Twins doet overigens nu aan de Verlengde Gemenelandsweg voor zover bekend wel goede zaken.
Playground
De grote food court, doorgaans en welkome trekpleister in ieder winkelcentrum, staat inmiddels ook vrijwel leeg en biedt een troosteloze aanblik. Dat de playground voor kinderen na lange tijd gesloten te zijn geweest weer opgeknapt en open is, heeft geen positief effect gehad. Wellicht dat de SRD 5 per kind die voor betreden daarvan betaald moet worden, daar debet aan is.
Hoe kon het zo mis gaan met de Maretraite Mall, die bij de bouw door de Chinese initiatiefnemers de hemel in werd geprezen? Aan de locatie kan het niet liggen, in Paramaribo-Noord wonen heel wat welgestelden. Maar al kort na de opening werden bezoekers geconfronteerd met bungelende plafondplaten, open putjes, gebroken tegels, ongelijke vloeren en loshangende stroomdraden. Bovendien klaagden veel unithouders al snel over wateroverlast, die door de eigenaren nauwelijks werd verholpen.
Levensgevaarlijk
De Nederlandse architect Gerben van de Vorm, die kort na de opening eind 2006 de Maretraite Mall bezocht, was in het dagblad Cobouw vernietigend in zijn oordeel over de bouwkwaliteit. Deze had naar zijn mening nooit geopend mogen worden voor het publiek, "want het is werkelijk levensgevaarlijk". Hij had de indruk dat vergunningsvoorwaarden niet nageleefd werden, alleen al omdat er in afwijking van het oorspronkelijke bouwplan een extra verdieping bovenop de kolos werd opgetrokken. "Daar is de fundering niet tegen bestand", aldus Van der Vorm in 2006. Bovendien voorzag hij dat bij een eventuele brand de ramp niet te overzien zou zijn.
Alle klachten en bezwaren van Van der Vorm en unithouders ten spijt, gooiden de eigenaren de kop in het zand en namen nauwelijks maatregelen. Maar bovenal ziet de Maretraite Mall er aan de buitenzijde met vooral beton en een gesloten karakter - er in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Hermitage Mall totaal niet uitnodigend uit. Datzelfde euvel breekt nu trouwens ook de Times Mall in de Domineestraat op, dat eveneens op de veiling gaat.
En last but not least: binnen in de mall is geen greintje sfeer, de bedompte gangen waar de winkels aan zijn gevestigd zijn, ademen niet en roepen een vorm van claustrofobie op. Dat hadden de initiatiefnemers, investeerders en architect ruim tien jaar geleden ook al kunnen bedenken. Maar als je alle adviezen in de wind slaat en miljoenen investeert in een project zonder vooraf een gedegen haalbaarheidsonderzoek te doen, dan kun je een fiasco verwachten.