Verschillende volksvertegenwoordigers hebben onlangs tijdens een vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) vragen gesteld over de gezondheidssituatie in het land en het doorverwijzen van patiënten naar Colombia. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat het doorverwijzen van patiënten naar buitenlandse klinieken de afgelopen periode een ernstige uitdaging is geweest, maar dat binnenkort meer doorverwijzingen mogelijk zullen zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid en Financiën en Planning zullen de komende maanden enkele betalingen verrichten via betaalafspraken. “Bij ons aantreden had de regering een schuld van US$ 1.7 miljoen bij Colombiaanse ziekenhuizen. In de afgelopen vier jaar hebben we niet alleen de schulden afbetaald, maar ook reguliere doorverwijzingen mogelijk gemaakt. Helaas is de schuld weer opgelopen”, beweert de minister.

Het ministerie onderzoekt meerdere zorgverleners in het buitenland en investeert ook aanzienlijk in lokale voorzieningen. Ramadhin benadrukte dat het ministerie niet alleen vooruit, maar ook achteruit financiert. Het voorstel is om lokaal te investeren, zodat de staat minder patiënten hoeft door te verwijzen. Hij presenteerde een overzicht van verschillende strategische projecten waarin wordt geïnvesteerd, zoals de hartenzorg.

“Een patiënt doorverwijzen kost US$ 35.000. We hebben gesprekken gevoerd met chirurgen en specialisten, en er is een samenwerking met Leiden en Groningen om lokale missies uit te voeren voor een fractie van dit bedrag, waardoor we veel meer patiënten kunnen helpen binnen het beschikbare budget”, sprak de bewindsman.

Naast de hartenzorg wordt ook geïnvesteerd in onder andere radiologie, urologie, operatiekamers en bestralingsklinieken. Dit zal niet alleen de gezondheid van de mensen helpen verbeteren, maar ook de financiële huishouding van het zorgbudget versterken.