REKENKAMER KAPOTGEMAAKT

Shoeket logo

Bron: De West

6 Mei 2024 04:30

Voor mij lezen

Het verslag van 2023 van de Rekenkamer, die fungeert als een onafhankelijk controleorgaan, wijst op ernstige tekortkomingen in het financiële beheer van de overheid. Dit schreef De Ware Tijd onlangs in een uitgebreid artikel. In zowel de begrotingsrekening, operationele uitgaven, middelenbegroting als het beleidsprogramma zijn werkprocessen niet vastgelegd, en de afdeling Interne Controle functioneert niet naar behoren. Hierdoor neemt het risico op zowel onbewuste als bewuste fouten aanzienlijk toe. Wij van Keerpunt zijn niet verrast, want nadat ruim tien jaar alle controle-instituten van de overheid zijn verzwakt, komen we nu tot de conclusie, dat niets deugt. Over de Rekenkamer zelf is bekend hoe Jenny Simons dit instituut heeft gemuilkorfd. Van de CLAD is bekend hoe de manager Resida, thuis werd gezet. Normaal viel de afdeling Interne Controle van een ministerie onder de directeur, juist zodat de controle niet afhankelijk is van een toevallige politieke minister.

Gillmore Hoefdraad, de financiële dictator van Suriname, werd in 2015 minister van Financiën. Hij gaf de opdracht dat de afdeling Interne Controle onder de ministers moesten vallen. Kan je je dat voorstellen? Dit was een open goal voor corrupte ministers om te stelen. Zelfs bij de Centrale Bank, waar Hoefdraad de leiding gaf tussen 2010 en 2015, werden het hoofd Boekhouding en Interne Controle thuis gezet, nadat ze vragen stelden over de aankoop van auto’s. Het geleverde aantal KIA’s was minder dan waarvoor er betaald was.

Allemaal werk van een financiële dictator. En wanneer instituten eenmaal kapot zijn, bouw je ze onder deze omstandigheden nooit meer op.

Ten eerste zijn de salarissen veel te laag voor gekwalificeerde controlefunctionarissen. Ten tweede zijn ministers zelf corrupt, waardoor iedereen zijn mond dicht houdt. Men is al lang blij dat de afdeling Interne Controle niet functioneert. Vervolgens maakt men dan voortdurend het excuus dat ze geen mensen kan vinden. Dus alle omstandigheden bewerkstelligen corruptie.

Over de Centrale Bank gesproken. Ook haar rol als controle-instituut was volledig gedegradeerd. Waar was de controle op de SPSB, toen Ginmardo Kromosoeto tekeerging met zijn handlangers? Alle controle was toen al systematisch weggewerkt. Wij weten inmiddels, dat de Rekenkamer systematisch is uitgehold door leden van de vorige regering. Keerpunt vernam reeds  geruime tijd dat er thans onvoldoende auditcapaciteit aanwezig is bij de Rekenkamer, om een inhoudelijk deugdelijke auditverklaring te kunnen afstaan.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel