Opruimingsbedrijven roeren zich vanwege nieuwe maatregel Wegenautoriteit

De weg naar Drielsmasluis.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 Mei 2024 00:00

Voor mij lezen

‘Dit is een duistere zaak’

Tekst en beeld Jason Pinas

DIJKVELD — “Er wordt ons onrecht aangedaan met dit besluit. De Wegenautoriteit Suriname wil ons gewoon afpersen en ik ga dat niet accepteren.” Zo beklaagt een zeer gebelgde Erny Simon, eigenaar van opruimingsbedrijf Clean World, zich tegenover de Ware Tijd. Hij is net als meerdere collega’s niet te spreken over de beslissing van de Wegenautoriteit om tol te heffen over de weg die leidt naar de Drielsmasluis aan de Sir Winston Churchillweg, waar de opruimingsbedrijven hun fecaliën en vetten mogen dumpen.

Ondernemers moeten vanaf maandag SRD 350 betalen om per keer hun afval te lozen. “Dit is een openbare weg. Ik begrijp dus niet waarom we moeten betalen om gebruik te maken van een openbare weg. We betalen al belasting, governmenttake bij de pompstations en ook belasting over de toegevoegde waarde (btw) zoals alle andere burgers. We vragen de overheid helemaal geen subsidie en we vallen de overheid met niets lastig. Dit is een duistere zaak”, ergert Simon zich.

“Er rijden dagelijks meerdere trucks over de Wijdenboschbrug, maar er wordt daar geen tol geheven”

Ulrich Gravenbeek

Goed overleg

Directeur Shoenandadevi Gopalrai van de Wegenautoriteit bevestigt het besluit tegenover de krant. Ze benadrukt echter dat de beslissing in goed overleg met de ondernemers is genomen. Gopalrai zegt dat er een aantal vergaderingen zijn gehouden waarbij de mensen het besluit heeft toegejuicht.

Ze geeft aan dat minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken al in 2022 zich ermee bemoeide toen ondernemers klaagden over de deplorabele staat waarin de weg naar de Drielsmasluis zich bevond. “Er was toen ook sprake van wild dumpen. Men dumpte fecaliën gewoon voorin omdat de weg niet begaanbaar was.”

Na een gesprek tussen de bewindsman en vertegenwoordigers van de sector is besloten om een beroep te doen op de Wegenautoriteit om de weg te onderhouden. “Men had geen moeite ermee om te betalen. Laat dat duidelijk zijn. We hebben ook al bonnen verkocht aan dezelfde bedrijven met wie we zaten. Dus als u me nu zegt dat mensen ontevreden zijn, dan vind ik het vreemd. Of er wordt weer politiek gespeeld ermee en dat maakt me wel misselijk”, zegt Gopalrai.

Er is volgens haar ook een Whatsappgroep waar de ondernemers hun misnoegen zouden kunnen uiten. Ze merkt verder op dat het bedrag dat nu betaald moet worden de minimale kosten zijn. “Want als we de werkelijke kosten zouden moeten uitrekenen dan komen we op ongeveer 1400 SRD.”

Bewaking

Intussen is een bewakingsbedrijf ingezet om toezicht te houden bij de ingang van de weg die leidt naar de dumpplaats. Truckchauffeurs moeten iedere keer dat ze komen om hun afval te dumpen een betalingsbewijs tonen anders krijgen ze geen toegang.

Omdat sommige ondernemers onder wie Simon weigerden mee te werken is de situatie vorige week bijna uit de hand gelopen. De politie werd erbij gehaald om de rust te bewaren. “Ik wordt onterecht tegengehouden om mijn werk te doen. Er is niets hier te halen, alleen maar afval. Waarom is de bewaking nodig?” vraagt Simon zich af. “Men wil gewoon gemakkelijk over onze rug geld maken.”

Niet zuiver

Ulrich Gravenbeek, directeur van Icon NV, zegt geen moeite te hebben om een bijdrage te leveren wanneer de weg aangepakt moet worden. “Dat hebben we eerder al zelf gedaan uit onze eigen zak. Maar om bij elke lading te betalen is onrechtmatig. Het vuil wordt niet verwerkt waarvoor is het geld dan? Waar en door wie is bepaald dat je tol moet betalen om een openbare weg te betreden? Dit lijkt mij niet zuiver”, merkt Gravenbeek op.

“Alles is duur en wij verdienen onze geld eerlijk. We willen de klant niet onnodig gaan belasten met nog meer kosten terwijl alles al zo duur is op dit moment”, zegt Gravenbeek. Hij geeft toe dat er een stakeholdersvergadering is geweest met de leiding van de Wegenautoriteit. “Maar niet alle transporteurs waren aanwezig. Het klopt niet dat dit besluit in goed overleg is genomen”, benadrukt hij.

Gravenbeek zegt dat districtscommissaris Shafiek Goelaman van Wanica Zuid-Oost deze maatregel in 2022 al wilde invoeren. Echter, door tussenkomst van de directie van Regionale Ontwikkeling en Sport was dit besluit teruggedraaid. “Er rijden dagelijks meerdere trucks over de Wijdenboschbrug, maar er wordt daar geen tol geheven. Er zijn andere wegen waar grote vrachtwagens over rijden. Er wordt daar geen tol geheven, maar de wegen worden toch gerehabiliteerd. Waarom moeten wij hier per lading betalen, waar is de logica hierachter?” aldus Gravenbeek.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel