Tijdens de regeringsraadsvergadering (RRV) op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) gezegd dat ondanks het opstellen van 20 veiligheidsplannen in de afgelopen vier jaar, niet alle plannen konden worden uitgevoerd vanwege financiële beperkingen.

Minister Amoksi gaf aan dat Juspol zijn eigen financiële middelen heeft ingezet om de Zero Tolerance-operatie uit te voeren, waarbij zowel het Nationaal Leger (NL) als het Korps Politie Suriname (KPS) betrokken zijn. De operatie maakt gebruik van voertuigen van het ministerie van Defensie en omvat de inzet van 150 militairen ter ondersteuning.

Een bijkomend probleem is de vertraging bij het vrijmaken van financiële middelen binnen de overheid. De minister merkte op dat er via andere kanalen is geprobeerd om financiering te verkrijgen voor projecten, maar ook het betalen van contributiegelden aan buitenlandse organisaties blijkt een uitdaging. Zo heeft Suriname geen contributie betaald aan de organisatie van Korpschefs in de regio voor de jaren 2017 en 2018.

Amoksi benadrukte verder dat er onvoldoende is geïnvesteerd in het korps, wat zich onder meer uitte in het ontbreken van de aanschaf van traangas tot na de rellen van 17 februari 2023. Hij waarschuwde dat een gebrek aan investeringen zou kunnen leiden tot spanningen binnen het korps en de gemeenschap, maar benadrukte tegelijkertijd dat er momenteel voldoende middelen beschikbaar zijn om de lopende operaties uit te voeren.