Oud-assembleelid Rashied Doekhie eist duidelijkheid over een geval waarbij de Staat Suriname mogelijk benadeeld is met betrekking tot de distributie van elektriciteit. Het betreft 2 megawatt die tot op heden niet verantwoord kunnen worden. Doekhie beweert documenten en foto’s te hebben waaruit blijkt dat op het voormalige Suralco-terrein in Paranam zware energie wordt onttrokken via crypto- of bitcoin-mining.

Dit gebeurt zonder dat de EBS of de Staatsolie Power Company daarvan hebben geprofiteerd. Doekhie vraagt zich af waarom niemand op de hoogte is van deze containers via Radio ABC. Ook vraagt hij de regering om uitleg over de energie die ‘spoorloos’ is. Doekhie uit zijn zorgen, vooral omdat er gebieden zijn die zonder stroom zitten, terwijl een deel van het opgewekte vermogen op slinkse wijze ten goede komt aan iemand die er persoonlijk voordeel uit haalt, ten koste van de overheidskas.

Uit een summier onderzoek blijkt dat recentelijk mogelijk een aantal 40-voetcontainers illegaal het land zijn binnengekomen zonder dat de autoriteiten hiervan op de hoogte zijn. De containers worden streng bewaakt op het voormalige Suralco-terrein.

Doekhie suggereert dat het misschien een positieve ontwikkeling zou zijn als zaken correct en volgens de regels zouden zijn verlopen. Echter, hij voelt zich ongemakkelijk wanneer hij terugdenkt aan zaken zoals New Surfin en HPSG.

Er is geen transparantie in de hele case, weet de politicus. Hij heeft met enkele autoriteiten gesproken die verklaard hebben van niets op de hoogte te zijn. Doekhie is de eerste die hierover openlijk uitkomt, omdat eerder personen het hielden op het onttrekken van energie voor andere doeleinden.

De oud-districtscommissaris en -parlementariër zegt dat niemand in de buurt mag komen. Justitie moet opheldering geven in deze kwestie. Wat is het voordeel voor Suriname binnen dit geheel, vraagt hij zich af. 2 megawatt is heel veel elektriciteit. Er zijn krachten in de top van de regering die mogelijk hierachter staan.

Bij de eerstvolgende assembleevergadering zou de regering hiermee geconfronteerd moeten worden. “Ik gooi de knuppel in het politieke hoender- en onderzoekshok om te zien wat in ons land gebeurd.”