Voedseltechnoloog Ricky Stutgard geeft ouders het advies om hun kinderen niet te laten vaccineren met het HPV-vaccin. Het HPV-vaccin is bedoeld om humaan papillomavirusinfecties te voorkomen, die kunnen leiden tot HPV-geassocieerde kankers zoals kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Stutgard is van mening dat er andere preventieve maatregelen genomen kunnen worden om deze ziekten te voorkomen, in plaats van mensen bloot te stellen aan vaccinatie.

Als voorbeeld wijst Stutgard erop dat bepaalde vormen van kanker, zoals penis- of baarmoederhalskanker, voorkomen kunnen worden door de levensstijl aan te passen. Hij acht het onnodig dat jongens van 9 jaar al het HPV-vaccin zouden moeten krijgen voor kankers die zich pas op latere leeftijd manifesteren, zoals peniskanker na het 50e levensjaar.

Volgens Stutgard kan peniskanker bijvoorbeeld ontstaan door slechte hygiëne en het hebben van meerdere seksuele partners. Hij gelooft dat het aanpassen van de levensstijl in dergelijke gevallen effectiever zou zijn dan vaccinatie. Stutgard benadrukt het belang van goede voorlichting.

In een interview met Bakana Tori via LIM FM betoogt Stutgard dat de gezondheidsautoriteiten moeten aantonen hoeveel Surinaamse mannen de afgelopen 200 jaar peniskanker hebben gehad. Hij vermoedt dat dit aantal waarschijnlijk laag is, mogelijk één geval per jaar. Hoewel hij erkent dat de ziekte kan voorkomen, begrijpt hij het doel van vaccinatie niet als het aantal gevallen zo gering is.

Wereldwijd is het aantal mannen ouder dan 50 jaar dat deze vorm van kanker kan krijgen, volgens Stutgard’s informatie, tussen de 0,3 en 0,8 per 100.000 inwoners. Hij beweert dat roken een grotere rol speelt bij het veroorzaken van peniskanker.

Stutgard benadrukt ook dat baarmoederhalskanker onder andere veroorzaakt kan worden door vroeg seksueel contact en het hebben van meerdere partners. Hij gelooft dat het aanpakken van deze risicofactoren belangrijker is dan het snel toedienen van een vaccin.

Volgens Stutgard moet de minister van Volksgezondheid zich juist meer inspannen om roken te ontmoedigen, gezien het hoge sterftecijfer dat daarmee gepaard gaat. Hij benadrukt dat hij een negatief advies zal blijven geven over het HPV-vaccin totdat de overheid overtuigende gegevens kan presenteren waarom kinderen tussen 9 en 13 jaar dit vaccin zouden moeten krijgen.