Voorzitter Surinaamse Politiebond: ‘Let goed op jezelf, de staat kan je voorlopig niet beschermen’

SPB-voorzitter Mielando Atompai meent dat zonder goed beleid positief resultaat van de aangekondigde maatregelen zal uitblijven. [Foto: dWT archief]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2024 20:04

Voor mij lezen

door Jason Pinas

PARAMARIBO — Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), steekt zijn ontevredenheid over de aanpak van de verruwende criminaliteit niet onder stoelen of banken. Gebrek aan goed beleid is volgens hem de belangrijkste oorzaak. “Let goed op jezelf, want de staat Suriname kan jou voorlopig niet beschermen”, waarschuwt hij de samenleving in gesprek met de Ware Tijd.

Atompai richt vanaf het begin van het interview zijn pijlen op het beleid van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol). “Wat we nu ervaren heb ik twee jaar eerder al voorspeld. Men heeft het toen gebagatelliseerd. Er is een ministerie waar mensen niets, echt gewoon niets, begrijpen van veiligheid. Directeur Bies Somai doet zijn best, maar hoeveel zal hij kunnen doen als de rest niet deugt?” vraagt de bondsvoorzitter zich retorisch af.

“De minister is in de ruimste zin des woord incompetent voor de functie, maar wordt behouden omdat hij bepaalde zaken doet voor de president”

Waar hij zich ook aan ergert, is dat president Chandrikapersad Santokhi minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie blijft handhaven terwijl deze de criminaliteit niet aankan. “De minister is in de ruimste zin des woord incompetent voor de functie, maar de president behoudt hem omdat hij bepaalde zaken doet voor de president. Amoksi gedraagt zich in politiek opzicht als een VHP-minister.”

Criminelen hebben voorsprong

Amoksi zei woensdag tijdens een persconferentie dat er nog steeds niet genoeg geld beschikbaar wordt gesteld om de criminaliteit te bestrijden. Toch wordt er volgens hem hard gewerkt om het land veiliger te maken.

De minister zei dat er in de regeringsvergadering besloten is om meer veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo kan de politie nu mensen verplichten zich te legitimeren. Wie dat niet kan zal worden aangepakt.

Echter, Atompai ligt niet wakker van de vele maatregelen. Hij meent dat zonder goed beleid positief resultaat zal uitblijven. “De samenleving wordt bewust gedupeerd. De regering laat de situatie zoals die is om chaos te creëren. Ze doet geen moeite om de samenleving te beschermen. De criminelen zijn ons meerdere stappen voor en onder deze omstandigheden komt er voorlopig geen verandering daarin”, meent de bondsvoorzitter.

‘Zero Tolerance’ is rommel

Ook operatie ‘Zero Tolerance’ die nu wordt uitgevoerd door de politie zal volgens Atompai geen zoden aan de dijk zetten. “Die hele Zero Tolerance is rommel. Dat ding is gewoon voor mooi-mooi”, klinkt het scherp uit de mond van de bondsvoorzitter.

Hij stelt dat zaken die tijdens deze operatie worden uitgevoerd behoren tot de basis politietaken. “De manschappen hebben niets. Geen schoeisel, geen flashlight, geen voeding, geen kogelwerende vesten en ga zo maar door. Hoe ga je een succesvolle operatie draaien?” Daarom worden politiefunctionarissen geadviseerd om vanwege onveilige situaties op een aantal plaatsen niet mee te werken.

De bondsvoorzitter bevestigt dat er een belangrijke mate van demotivatie heerst binnen het Korps Politie Suriname. Dat heeft niet zo zeer te maken met het salaris, maar meer met de onmacht om op te treden tegen misdadigers. “Demotivatie komt omdat je oogluikend moet toekijken hoe burgers lijden. Je krijgt melding van een beroving en wanneer je daar aankomt kan je niet optreden omdat je niet bent opgewassen tegen de criminelen. Dat is de keiharde realiteit.”

Atompai gelooft wel dat korpschef Isaacs een goede job kan doen. De bond wil hem daarom de ruimte geven om zijn beleid uit te voeren. “Maar het is niet gemakkelijk voor de korpschef, omdat hij moet werken onder een minister die totaal niet begrijpt waarover het gaat.”

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel