Veel op het spel in slotronde eerste helft Suriname Major League

Transvaal-doelman Jerano Dap plukt de bal uit de lucht in de partij tegen Notch.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2024 18:14

Voor mij lezen

Er kunnen dit weekend wat verschuivingen plaatsvinden in de top vijf van de Suriname Major League (SML). Transvaal, Robinhood, Notch, Voorwaarts en Inter Moengotapoe zullen flink wat strijd moeten leveren op het kunstgrasveld in het Franklin Essed Stadion, met als inzet een betere rangschikking aan het einde van de eerste helft van het seizoen. Het duel tussen Robinhood en Notch is de blikvanger. Notch speelde de vorige speelronde nog net gelijk tegen koploper Transvaal, maar verloor daardoor plek nummer twee aan Robinhood.

Tekst Marinio Balsemhof

Beeld FB SML

Het weekend wordt vrijdagavond acht uur ingeluid met het duel tussen Flora en Voorwaarts. Als beide ploegen in goede doen zijn, kan het een ‘leuke’ partij worden. Voorwaarts stopte zijn verliezenreeks in de vorige speelronde tegen PVV. Een late goal van Sharaino Kwasie zorgde ervoor dat de geelzwarten, na twee speelrondes leeg te hebben gezeten, weer eens de drie punten pakten. Die overwinning leverde de club de vierde plaats op. Bij Flora, dat drie plekken lager staat geklasseerd, gaat het nog wat wisselvallig. De ploeg uit de gelijknamige volksbuurt leed twee verliezen op rij.

Rodney Oldenstam rekent zijn spelers deze verliezen toe. “Als je deze wedstrijden goed hebt bekeken, hebben wij onszelf tekort gedaan”, zegt hij tegen de Ware Tijd. De coach geeft aan dat zijn ploeg in de verloren duels veel kansen creëerde, maar deze niet in doelpunten heeft kunnen omzetten. De afgelopen trainingen is er daarom aandacht besteed aan de afronding.

“Flora heeft enkele veelbelovende spelers met een goede wilskracht”

Voorwaarts-coach Werner Blackson

Oldenstam: “Er is zeker aandacht gevraagd voor het overzicht houden bij de gecreëerde kansen. Daarbij moet de extra pass een grotere rol gaan spelen om makkelijker aan doelpunten te komen.” Verder moeten zijn spelers de rust bewaren bij de kansen.

Goede voorbereiding

Oldenstam acht zijn jonge, maar goede ploeg niet kansloos tegen Voorwaarts. Flora zal vanuit zijn eigen mogelijkheden als team proberen te winnen van de oudste ploeg van Suriname. “Op onze laatste trainingsdag – donderdag – hebben we de laatste afspraken gemaakt hoe tegen de ervaren ploeg van Voorwaarts te spelen”, aldus de coach.

Bij Voorwaarts wordt ondanks de hogere rangschikking rekening gehouden met Flora. “Het wordt een wedstrijd waar wij weer strijd zullen moeten leveren om de kostbare drie punten te vergaren”, beseft coach Werner Blackson. Hij geeft aan dat Flora meerdere keren heeft bewezen dat het team zeker niet te onderschatten is. “Zij hebben enkele veelbelovende spelers met een goede wilskracht. Dus wij hebben ons goed voorbereid op deze wedstrijd en hopen weer succesvol te zijn.”

‘Super Saturday’

Transvaal wil de eerste ronde van de competitie als koploper afsluiten. De ploeg die nagenoeg de hele competitie aan kop gaat, heeft PVV als tegenstander. “Een mooie afsluiter van de eerste ronde voor ons”, vindt coach Raymond Mannen.

Op papier heeft Transie de betere kansen. De ploeg presteert al sinds het begin constant. Toch waakt Mannen voor onderschatting. “PVV is altijd een sterke ploeg. Ondanks dat ze even wat mindere resultaten hebben behaald, blijft het een ploeg met heel veel kwaliteit. Op elke linie hebben ze veel kwaliteit.”

PVV kende een grote terugval na een heel sterke seizoensstart, waardoor de ‘politieploeg’ naar de zesde plaats op de ranglijst tuimelde. In eerdere gesprekken met coach Ricardo Oehlers kwam naar voren dat interne problemen de oorzaak zijn van de mindere periode.

‘Super Saturday’, zoals de speeldag wordt gepromoot door de SML, wordt afgesloten met de topper tussen Robinhood en Notch. De ploeg uit Moengo kon zondag in de wedstrijd tegen Transvaal op het nippertje een nederlaag voorkomen. Diep in blessuretijd kreeg zij bij een 1-2 achterstand een strafschop. Doelman Marfir Hupsel maakte geen fout en zorgde ervoor dat zijn club een punt overhield aan dat duel.

Echter, dat gelijkspel kwam Notch wel duur te staan, want Robinhood, dat een dag daarvoor nog flink had uitgehaald tegen Broki, streefde hem voorbij op de ranglijst. De winst bracht de roodgroenen op achttien competitiepunten, één punt meer dan de Moengonese ploeg.

Als de club onder leiding van Leo Brunswijk de tweede plek weer wil innemen, zal ze zaterdag moeten winnen in de rechtstreekse confrontatie met Robinhood. Bij een eventueel verlies kunnen Voorwaarts en Inter Moengotapoe op gelijke hoogte komen met Notch.

Maar ook Robinhood heeft veel voor te spelen. De ploeg behoudt bij winst de tweede plek, maar kan bij een eventuele misstap van Transvaal zelfs de koppositie overnemen. “Dus voor ons een hele belangrijke wedstrijd”, beaamt coach Roberto Gödeken.

Zijn spelers gaan de wedstrijd met frisse moed tegemoet. Hij vertelt dat Robinhood zich heel goed op de wedstrijd heeft kunnen voorbereiden. “Wij hebben een speciale voorbereiding gehad en dan heb ik het meer over het mentale”, onthult de succescoach. Dit is nodig omdat Notch een ploeg is die hard ertegen aan gaat en alle tools hanteert om haar doel te bereiken.

Benedenmaats en wisselvallig

Leo Victor heeft zondag een zware noot te kraken tegen Inter Moengotapoe. De Leeuwen, die dit seizoen ver benedenmaats presteren, hebben al zeven keer verloren in acht speelronden. Alleen tegen Broki werd een overwinning (4-3) geboekt. Hierdoor staat de ploeg van Rogillo Kolf op een ongekende negende plaats op de ranglijst. Een overwinning op Inter Moengoetapoe zou een goede afsluiting zijn van de eerste ronde.

De Moengonese oud-kampioen presteert tot nu toe erg wisselvallig. Na slechts de helft van de wedstrijden te hebben gewonnen, is de club op de vijfde plek terug te vinden. De ploeg van Ronnie Brunswijk speelde twee keer gelijk en verliet eveneens twee keer met lege handen de kunstgrasmat.

Inter Moengotapoe-coach Hesron Jeroe verwacht een heel moeilijke wedstrijd. Hij benadrukt dat men zich niet moet blindstaren op de mindere prestaties van Leo Victor. Hij wijst erop dat ‘Leeuw’ een grote ploeg is met een heel goede organisatie die altijd goed spel wil leveren en daartoe ook in staat is.

Joekoe terug

De slotwedstrijd van de eerste ronde gaat tussen Inter Wanica en Broki. Bij Inter Wanica is sinds kort Jozef Joekoe de coach. Ramon Apoetitie, die in de voorgaande wedstrijden de leiding had, is nu de assistent. Dit duo werkte voorheen al samen bij Inter Moengotape waarmee zij verschillende successen boekten.

De aanstelling van Joekoe betaalde zich in elk geval bij zijn debuut goed uit, want Inter Wanica boekte zondag zijn eerste overwinning van het seizoen. Het zeer geplaagde Leo Victor kreeg met 2-0 klop. Deze goede prestatie wil het team voortzetten. Joekoe wijst erop dat het doel is om Inter Wanica tot een goed team te smeden dat in elke partij geduchte tegenstand kan bieden. Hij beseft dat het een hels karwei wordt, omdat de spelers heel jong en onervaren zijn.

Ondanks dat Inter Wanica en Broki onderaan de ranglijst zitten, zal de spanning niet ontbreken. Broki is de enige ploeg die nog geen punt heeft weten te pakken dit seizoen. De ploeg van Brian Mentodikromo heeft nog steeds last van de grote leegloop na het afgelopen seizoen. De coach heeft nu de zware taak te bouwen aan een nieuwe ploeg. Voetballend is er wel progressie, maar zijn spelers hebben vooralsnog geen wedstrijd gelijk kunnen spelen of winnen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel