Meer ontevredenheid door ontmanteling Inlichtingendienst politie

Korpschef Bryan Isaacs (m) wordt geflankeerd door president Santokhi en minister Kenneth Amoksi. Het besluit van Isaacs om de leden van de inlichtingendiensten te muteren is niet in goede aarde gevallen. [Foto: kabinet van de president]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2024 16:04

Voor mij lezen

‘Ik weet niet of dat een wijs besluit is’

door Jason Pinas

PARAMARIBO — De demotivatie binnen het Korps Politie Suriname (KPS) neemt volgens meerdere bronnen, onder wie voorzitter Mielando Atompai van de Surinaamse Politiebond (SPB), steeds ergere vormen aan. De recente mutatie van de gehele Inlichtingendienst deed daar volgens politieambtenaren die de Ware Tijd heeft gesproken, een schepje bovenop. “Ik weet niet of dat een wijs besluit is.”

Manschappen van de Politie Inlichtingendienst, Criminele Inlichtingendienst en de Narcotics Intelligence Unit reageerden verbaasd toen hen ruim een week geleden telefonisch werd gevraagd zich aan te melden op het hoofdbureau van het KPS aan de Duisburglaan. Daar kregen ze te horen dat ze vanaf dat moment geen deel meer uitmaken van de inlichtingendiensten. Ze waren door Bryan Isaacs, de nieuwe korpschef, overgeplaatst naar andere afdelingen. Uit brieven waarop de Ware Tijd de hand heeft weten te leggen blijkt dat alle ongeveer vijftig manschappen nu zijn overgeplaatst naar de regio’s Paramaribo, Midden of Oost.

“Vooral zij die hun werk eerlijk en oprecht hebben gedaan zullen niet blij zijn”

Naar de krant verneemt zullen jonge politieambtenaren, die onlangs zijn beëdigd, worden ingezet om het inlichtingenwerk te doen. “Dit lijkt mij een beetje vreemd”, zegt een politieofficier, die zelf niet behoort tot de inlichtingendienst, tegen de krant. “Het betekent dat je alle ervaring en het netwerk dat in de afgelopen jaren is opgebouwd in één keer wegneemt. Ik weet niet of dat een wijs besluit is”, vervolgt hij.

Volgens hem zou vervanging van de eventuele ‘rotte appels’ het beste zijn. “Wanneer je het op deze manier doet, vraag je om ontevredenheid en demotivatie bij de groep. Vooral zij die hun werk eerlijk en oprecht hebben gedaan zullen niet blij zijn”, merkt de officier op.

Vrij spel

SPB-voorzitter Atompai zegt dat hij formeel nog niet op de hoogte is gesteld van de mutatie. “We hebben wel wat geluiden opgevangen en mede op basis daarvan zijn er reeds enkele gesprekken gevoerd. Daarbij hebben wij duidelijk aangegeven dat zonder meer rekening gehouden zal moeten worden met de menselijke aspecten waarvoor wij als bond opkomen. Indien er individuele zaken zijn mogen de leden zich altijd tot mij wenden, dan zullen we die zaken oppakken en oplossen.” Atompai wijst er wel op dat de korpschef bevoegd is om mutaties te plegen. “Dit is een nieuwe korpschef dus we geven hem alle ruimte om zijn beleid uit te voeren.”

De mensen die zijn overgeplaatst zijn vooral verbaasd omdat volgens hun Isaacs precies weet onder welke moeilijke omstandigheden het werk werd gedaan. Voordat hij korpschef werd was hij directeur Operationele Diensten. “Er waren geen middelen. We hebben op sommige momenten onze eigen voertuig en andere persoonlijke spullen ingezet om de dienst draaiende te houden”, uiten manschappen hun misnoegen tegenover de krant.

Er wordt een onheilspellende situatie geschetst: “Criminelen zijn op de hoogte van dit soort ondoordachte besluiten vanuit de korpsleiding, hebben nu vrij spel en maken er gretig gebruik van. Kijk maar hoe de criminaliteit toeneemt.” Naar de Ware Tijd verneemt mogen binnenkort meer mutaties worden verwacht.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel