De BEP is teleurgesteld over de presentatie die minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in De Nationale Assemblee (DNA) heeft gehouden over de situatie in de zorg. Fractieleider Ronny Asabina zei dinsdag dat de bewindsman een proza heeft voorgehouden aan het parlement en daarmee geprobeerd heeft het college en de samenleving op het verkeerde been te zetten.

“Wij kunnen geen loopje nemen met het leed van onze medemens. U staat er niet bij stil hoeveel zieken basale gezondheidszorg ontberen. Patiënten gaan dood, omdat de zorg ontbreekt. Patiënten zitten met de handen in het haar, omdat de beschikbaarheid en toegang tot gezondheidszorg uitblijven”, merkte hij op.

Asabina gaf aan dat de presentatie van de minister niet hoopgevend is en derhalve onbehoorlijk en onacceptabel. Volgens hem kan de samenleving geen verhaal horen dat hoofdzakelijk bestaat uit wenselijkheden, zelfverheerlijking en sensatie. Hij sprak van een pleidooi van hoop, zonder meetbare, kwantificeerbare en controleerbare doelen, zonder een tijdsplanning en kostenplaatje.

Hij is van mening dat de minister geprobeerd heeft een aanslag te plegen op het verstandelijke vermogen van dit getergde volk. Asabina hekelde ook het feit dat de regering niet eens het respect heeft opgebracht om mee te leven met de vele zieken, patiënten die gebukt gaan onder het gevoerde beleid en de vele Surinamers die de broodnodige zorg ontberen.

De verwachting van Asabina was dat de minister wapenfeiten zou aanhalen, praten over de crisis in de zorg en aangeven wat de meetbare indicatoren zijn dat de zorg uit het dal kruipt. Hij mist een crisisplan, een crashprogramma alsook een matrix met duidelijke actiepunten.

De BEP-fractieleider noemt de situatie in het land op het gebied van de gezondheidszorg schrikbarend en alarmerend. “Ons gezondheidszorgsysteem staat op instorten. De zorgsector zit fundamenteel met heel veel gebreken. Ik vind dat wij het woord humanitaire crisis in deze in de mond mogen nemen”, sprak Asabina.

Volgens hem raakt de capaciteit aan mankracht en instrumentaria uitgeput. Asabina meent dat Suriname voor een deel in deze situatie is beland, omdat de regering sociale bescherming als een bijzaak ziet. Hij voegde eraan toe dat vanwege de situatie in het land veel relaties kapotgaan en pleitte voor het opnemen van relatietherapie in het basispakket van de zorgverzekering.

Asabina vroeg wat het Staatsziekenfonds (SZF) betekent voor zijn klanten daar zij haast voor alles zelf moeten betalen. Hij vroeg ook aandacht voor de zorg in het binnenland waar de Medische Zending diep in het rood staat bij leveranciers. Ook vinden emergencyvluchten om ernstig zieke patiënten naar Paramaribo te vervoeren niet in voldoende mate plaats, terwijl de subsidies niet tijdig worden overgemaakt.