Minister Krishna Mathoera van Defensie heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het feit dat sommige militairen betrokken zijn bij criminele activiteiten, wat schadelijk is voor het imago van het Nationaal Leger (NL) en het ministerie. Dit verklaarde ze voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM).

De minister benadrukte dat deze situatie, in combinatie met de groeiende criminaliteit in het land, bijzonder verontrustend is. Kolonel Werner Kioe A Sen, legerbevelhebber, heeft ook recentelijk gewezen op het te hoge aantal militairen dat betrokken is bij criminele activiteiten, tijdens de bevordering van 128 militairen.

Mathoera benadrukte verder dat het wangedrag van enkele militairen demotiverend werkt voor degenen die wel toegewijd hun werk doen. Ze erkende dat een aanzienlijke groep militairen zich dagelijks inzet voor het land en de bevolking.

Elk jaar worden echter meer dan 50 militairen ontslagen wegens plichtsverzuim. De minister benadrukte de noodzaak om het defensieapparaat te zuiveren van ongewenste elementen, met als doel een gezond en integer leger te creëren.

Mathoera pleit voor een preventieve aanpak van criminaliteit op nationaal niveau, waarbij de samenwerking tussen het Korps Politie Suriname (KPS) en het Nationaal Leger wordt versterkt. Defensie heeft al voertuigen ingezet om het toezicht in buurten te verhogen en dagelijks worden 150 militairen ingezet voor surveillance. De regeringstop en veiligheidsinstanties hebben recentelijk vergaderd over de actuele ontwikkelingen in het land.