Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, maakt zich zorgen over de transparantie bij zorginstanties zoals het Staatsziekenfonds (SZF) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Hij sprak dinsdag tijdens de parlementsvergadering waarbij de situatie in de gezondheidszorg werd besproken. “Ik weet niet of deze bedrijven hun laatste jaarrekeningen hebben gepubliceerd, maar als we horen wat er gebeurt binnen die bedrijven dan vragen wij de regering om te kijken wat er zich daar afspeelt”, stelde Gajadien.

Hij merkte op dat er steeds gezegd wordt dat de instanties in financiële nood verkeren. “Ik maak me zorgen over wat zich afspeelt binnen het SZF. Als we kijken naar de dienstverlening naar ex-parlementsleden, is dat al een teken van hoe slecht het gaat met het beleid daar bij SZF.”

Gajadien vroeg dat er meer transparantie en duidelijkheid komt en dat de verantwoording vanuit de regering naar het parlement op de juiste wijze plaatsvindt. Hij meent dat veel bedrijven het AZP ondersteunen en er dan ook veel middelen binnenkomen. “Ik weet niet of er verantwoording daarover wordt afgelegd.”

De fractieleider vraagt zich af wat het inkoopbeleid bij het AZP is. “Ik kan u zeggen dat er indicaties zijn dat zaken die als sponsoring binnenkomen via een andere richting als inkoop komen bij het AZP. Ik maak me zorgen en hoop dat er transparantie gegeven kan worden”, aldus Gajadien.

Hij kaartte ook de kwestie met betrekking tot de Bazo-kaarten aan en merkte op dat door het ongebreideld vertrekken van kaarten het ministerie van Volksgezondheid een budgettair probleem heeft. Desondanks zou vanuit de regering de kostenbeheersing zo goed als mogelijk gedaan moeten worden, zodat mensen die een kaart nodig hebben deze ondersteuning krijgen.

Gajadien drong er bij de regering op aan om duidelijkheid te geven over welke acties ondernomen zullen worden ter garandering van een betere gezondheidszorg voor de samenleving, dat medicijnen voorradig zijn en men geen hoge bedragen hoeft te betalen voor medische voorzieningen.

“We kennen de achterstanden, maar vragen duidelijke acties op korte termijn ter garandering van een betere gezondheidszorg”, aldus Gajadien.