Het ministerie van Volksgezondheid gaat voor hervorming van de bekostiging binnen de zorg. Dit zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA), tijdens de vergadering over de situatie in de zorgsector. De bekostiging van de zorg heeft volgens de minister vanaf het aantreden van de regering aandacht gekregen.

De ziekenhuiszorg kenmerkt zich door grote financiële tekorten die te wijten zijn aan onder meer: systematische achteruitgang van investeringen, niet aangepaste tarieven, de covid-pandemie en de heersende financieel-economische crisis. Daarnaast bestaan er grote schuldvorderingen tussen partijen in de zorg en is er sprake van ontbrekende data en jaarverslagen.

Voor de hervorming in de bekostiging zijn er volgens de bewindsman een aantal aandachtspunten nodig. “Als we de bekostiging willen garanderen en een nieuw model willen, moeten we kostendekkende tarieven calculeren. Valide en betrouwbare data vanuit de ziekenhuizen is nodig voor een goede basis van de uitkering van zorgkosten. Er is herstel van vertrouwen, efficiëntie in de verwijzing van eerste- naar tweedelijnszorg en digitalisering nodig om het proces te laten vlotten”, sprak Ramadhin.

Het ministerie voert gesprekken met het Staatsziekenfonds (SZF) en de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) over de financiering van ziekenhuiszorg. Het aanpassen van tarieven moet gepaard gaan met nodige afspraken en voorwaarden waarbij voorop staat het bewerkstelligen van efficiëntie met als doel de beheersbaarheid van de zorg te stimuleren, waarbij de kwaliteit centraal staat.

De minister deelde mee dat er consensus is tussen SZF en NZR over het aanpassen van tarieven voor labonderzoek en radiologie. Op korte termijn zullen de voorstellen ter goedkeuring aan de regering aangeboden worden. Ook is afgesproken dat partijen een strategie ontwikkelen voor de aanpassing en herziening van de ligdagtarieven.

Ramadhin zei verder dat de regering reeds budgetten heeft gealloceerd voor het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) om genoeg medicamenten in voorraad te hebben. “Met betere tarieven zullen ziekenhuizen zichzelf op gegeven moment moeten bedruipen en zal de rekening van het BGVS weer optimaal betaald moeten worden. Dat betekent dat zorgvuldig gecalculeerd moet worden welk budget en welk ligdagtarief nodig is voor elk ziekenhuis. Dit kan ziekenhuizen prikkelen tot efficiëntie binnen hun eigen organisatie”, stelde de bewindsman.

Hij benadrukte wel dat indien de randvoorwaarden niet in orde zijn en het schuldenvraagstuk niet goed wordt opgelost, het invoeren van een nieuw bekostigingssysteem niet mogelijk zal zijn.