Ramadhin merkt een terugkeer van zorgpersoneel

Shoeket logo

Bron: De West

25 April 2024 18:30

Voor mij lezen

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft gisteren voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers gezegd, dat hij harde bewijzen heeft dat personeel uit de zorg dat twee jaar geleden is vertrokken, terugkeert naar ons land. Volgens de bewindsman is de reden daartoe, dat de zorgmedewerkers teleurgesteld zijn. ‘’Hetgeen dat beloofd was bij vertrek, hebben zij niet ontvangen’’, aldus Ramadhin. Hij zei dat deze informatie hard is en geverifieerd kan worden met de verpleegkundige directies van de ziekenhuizen. Toch blijft gespecialiseerd zorgpersoneel vertrekken naar het buitenland. Vooral gespecialiseerd personeel op de Intensive Care, Neonatale Intensive Care Unit, Nierdialyse en andere belangrijke afdelingen trekt weg.

Volgens de minister worden er nu incentives gecreëerd om het personeel dat zich inzet binnen de zorginstellingen, tegemoet te komen. Zo is er volgens de bewindsman in januari van het jaar SRD 1000 toegevoegd aan de overbruggingstoelage die SRD 2500 bedroeg. “Dit is ook een manier om mensen te belonen voor hun inzet”, aldus de minister. Volgens Ramadhin is het vertrekken van zorgpersoneel in ontwikkelingslanden een wereldwijd probleem. Dit kan voorkomen worden door bilaterale gesprekken te voeren en het personeel ook beter te waarderen. Het is nu belangrijk voor het ministerie om continu in overleg te zijn met de directies van de ziekenhuizen.

De bewindsman haalde verder aan, dat op dit moment er zeven lopende opleidingen zijn bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waarbij er voor 219 studenten cursussen en trainingen verzorgd worden in gespecialiseerde opleidingen zoals: het werken in de Operatiekamer, IC, Nierdialyse, Kinderverpleegkunde, Spoedeisende Hulp en Radiotherapie. “Er wordt hard gewerkt aan het opleiden van mensen, maar we zijn het slachtoffer van brain drain. We gaan door met opleiden”, aldus Ramadhin.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel