Trots zijn op je land moet stimulans zijn er voor te werken

Ashwin Mohanpersad gelooft in het principe van hard werken.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2024 16:04

Voor mij lezen

Tekst Tascha Aveloo

Beeld Privécollectie

Mohanpersad heeft de afgelopen jaren over de wereld gereisd en diverse bedrijven opgezet. Hij is deel geweest van grote ondernemingen en is nu neergestreken in Suriname om een organisatie op te zetten die het land moet helpen met de ontwikkeling van professionals in de media. Hij is ook in Suriname om mensen te helpen hun bedrijf op te zetten of uit te breiden, terwijl er aanvragen voor sociale hulp zullen worden behandeld via zijn stichting Cosmic Light.

“Trots zijn op je land komt ook met voorwaarden en verantwoordelijkheden”

De ondernemer doet de afgelopen jaren in India veel met Artificial Intelligence (AI) en met het bedrijf Shakti Empire heeft hij geïnvesteerd in diverse beginnende ondernemingen. In Suriname wil hij kennis inzetten om Surinamers te trainen in aspecten van AI en media. “Beide zijn nu een miljarden dollars business. Suriname mag niet achterblijven. Ik zie de capaciteit, maar die moet met meer ernst en toewijding worden ontwikkeld.”

Beurzen

Mohanpersad wil werken volgens een beurzenprincipe waarbij hij honderd toegewijde mensen wil opleiden in segmenten van de mediawereld, waaronder productie, regie, script schrijven of filmen en editen. Het gaat vooral om inclusie en diversiteit, dus ook mensen met een beperking of personen die vanwege allerlei redenen geen werk kunnen vinden wil hij helpen. “We zullen dat doen met trainingen, maar ook middels financiële beloning. Mensen die op internationaal niveau kunnen werken in de media zullen grote bedrijven hierheen trekken en valuta binnenbrengen.”

Mohanpersad denkt ook aan kleine bedrijven helpen om te automatiseren, omdat hij merkt dat veel ondernemingen op dat gebied achterlopen, vergeleken bij wat internationaal gangbaar is. “Maar er zijn ook veel mensen die het sociaal moeilijk hebben en soms zelfs niet een kunstgebit of leesbril kunnen betalen. Ook in dat soort gevallen wil mijn organisatie helpen.”

Nu is hij bezig om een managementteam te vormen dat het systeem gaat beheren en uitvoeren. Deelname aan wat dan ook van de organisatie zal voornamelijk slechts via online registratie kunnen.

Spiritualiteit

Mensen die de media-opleidingen willen volgen, zullen eerst worden getraind om hen te helpen bij het vormen van hun persoonlijkheid en het versterken van hun normen en waarden. Na succesvol afronden van dat traject zal er geld beschikbaar worden gesteld voor de mediatrainingen. De deelnemers zullen elk kwartaal worden geëvalueerd. “Met wie goed presteert, gaan we door.”

Voor Mohanpersad is spiritualiteit een belangrijk deel van hoe hij staat in het leven en hoe hij leiderschap benadert. “Ik zie de kosmische kracht als de grote architect. Ik kom uit een zeer gelovige Brahmaanse priesterfamilie en zie het als een roeping om niet alleen te nemen, maar ook te geven.”

Hij stelt dat egoïsme en egocentrisme moeten worden uitgebannen. “Ik heb grote successen gehaald in het bedrijfsleven, maar uiteindelijk zijn we allemaal maar mens, ongeachte onze positie op de maatschappelijke ladder. Ik ben niet beter dan een ambtenaar vanwege mijn functie. Iedereen heeft een rol te vervullen.”

Mohanpersad stelt dat veel geld hebben fijn is, maar dat het ook een doel moet hebben: delen met anderen die het hard nodig hebben. En daarbij mensen ook ondersteunen om beter te worden door ze te helpen zichzelf te ontwikkelen, zodat zij zelf kunnen werken voor een beter leven. “Ik geloof niet dat ik geld moet achterlaten voor de familie, maar meer voor de mensheid. Mijn stelling is dat als wij iemand iets geven, die er ook aan moet denken om zelf ook terug te geven aan de mensen om zich heen.”

Nationale trots

De ondernemer vindt dat de Surinamer meer zelfvertrouwen en trots moet hebben. Het gevoel van nationale trots moet voorop staan als het gaat om ontwikkeling op persoonlijk niveau en voor het land . “Heb je een Surinaams paspoort dan moet je gaan denken in termen van ‘trots zijn om een bijdrage te mogen leveren aan de opbouw van dit mooie land’. Meer toewijding, minder feesten, keihard studeren, alles doen omwille van je land eerst en daarna jezelf.”

Het ‘Surinaams zijn’, de manier waarop er wordt gedacht, moet een paradigmashift ondergaan, stelt Mohanpersad. “Suriname heeft een super DNA ter beschikking in zijn bevolking, afkomstig uit zoveel werelddelen. Deze moet worden geactiveerd vanuit die super intelligentie. Ik geloof dat dat kan.”

Hij ziet Suriname als een plek met een grote capaciteit om te dienen als ‘service hub’ voor de rest van de wereld. “Mensen moeten worden getraind in internationaal gangbare diensten en systemen om zo internationale investeerders te trekken.”

De zakenman stelt dat als wordt gekeken naar grote landen die het economisch goed doen, het gaat om bevolkingen die trots zijn op wat ze voor hun land kunnen doen en wat hun land produceert. “Veel Afrikaanse landen zijn geen ontwikkelingsland meer, maar ook India niet. Behalve het leiderschap hangt ook veel af van de opstelling van de bevolking zelf. Niet wachten op overheidspakketten, maar keihard werken.”

Zelf maakt Mohanpersad regelmatig werkdagen van twaalf tot veertien uur. “Ik ben niet tevreden met wat ik gisteren heb gedaan, maar met wat ik vandaag doe. Surinamers moeten meer durven te doen aan zelfeducatie. Men moet meer gaan denken in termen van ‘wij’ en ‘samen’. Het systeem van ‘eilandjes’ bouwen werkt niet. Alleen als vuist kan je beuken tegen die grote buitenwereld. Zie elkaar niet als concurrent, maar werk samen en wees creatief. Daag elkaar uit om te produceren op een hoog niveau. Trots zijn op je land komt ook met voorwaarden en verantwoordelijkheden. Die trots moet je aanmoedigen om keihard te werken voor je land.”

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel