John Goedschalk, directeur van Climate Change Advisory Services, blijft aandringen op duidelijkheid van de regering als het gaat om uitgifte van grond. Vooral als het gaat om grond dat dichtbij de leefgemeenschappen van de binnenlandbewoners gaat. Goedschalk vindt dat de regering voorbijgaat aan het feit dat de gebieden waar inheemsen en marrons wonen, betwiste gebieden zijn zolang het grondenrechtenvraagstuk nog niet opgelost.

LVV-minister Parmanand Sewdien zou eerder hebben gezegd dat het niet waar is dat zijn ministerie 560.000 hectare van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). De werkelijke grootte is 300.000 hectare bestemd voor agrarische doeleinden. Goedschalk zegt in Mmanten Taki via de STVS, dat men gronden reserveert zonder rekening te houden met de positie van de dorpsbewoners.

Hij zegt kaarten te hebben gezien die de minister heeft vervaardigt waarbij het degelijk om gebieden van tribale volkeren gaat. De directeur hamert erop, dat in dit geval de grootte niet eens uitmaakt maar dat de transparantie uitbreekt. Laat de overheid de kaart publiceren waar is gereserveerd zodat de gemeenschap zeker weet dat het niet om betwist gebied gaat. Het gaat niet alleen om waar de mensen wonen. Ze hebben ook hun culturele gebieden en begraafplaatsen, aldus Goedschalk.

De pleitbezorger gaat ervan uit dat op basis van wat de minister zegt, president Chan Santokhi de petitie die door 14.500 is getekend naast zich heeft neergelegd. In de petitie die op 12 maart van dit jaar is ingediend aan het staatshoofd, werd onder meer gevraagd dat de regering afziet van alle eventuele plannen om 560.000 hectaren van het Surinaamse bos te gebruiken voor landbouwdoeleinden, voor zover daar sprake van was Goedschalk vindt dat Suriname de status van ‘groenste land ter wereld’, moet behouden.

Met het op deze manier uitgeven van gronden wordt de status van het land te grabbel gegooid. Goedschalk zegt het idee te hebben dat mensen in het land zaken willen doodzwijgen en denken dat het goed is voor het land.