Rabin Parmessar, fractieleider van NDP, is van mening dat er geen uitzicht is op verbetering van de gezondheidszorg. Dit zei hij dinsdag nadat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid een presentatie heeft gegeven over de situatie van de gezondheidszorg. Parmessar zei dat de minister heeft gesproken over de gebruikelijke operationele kosten en investeringen, maar dat er weinig aandacht is besteed aan inhoudelijke kwesties.

Hij gaf aan dat de minister investeringen in en upgrading van de primaire en preventieve zorg heeft verwaarloosd. Parmessar noemde als voorbeeld onnodige amputaties als gevolg van verwaarlozing van diabeteszorg, problemen met nierdialyse en zeer gebrekkige gezondheidszorg in het binnenland.

Parmessar voerde verder aan dat medicijnen en medische verbruiksartikelen afwezig of zeer gebrekkig zijn in het hele land en voor velen niet bereikbaar. Hij noemde de SRD 1000 netto die zorgmedewerkers krijgen als toelage een grote grap door het drastisch verhogen van de nutsvoorzieningen, brandstof en levensmiddelen.

“De regering maakt burgers het leven zuur en geeft ze chickenfeed. Het ziekenhuispersoneel kunnen we niet vergelijken met ambtenaren om zeer diverse redenen”, stelde Parmessar. Minister Ramadhin sprak over de mogelijkheden om bouwkavels te verstrekken aan zorgpersoneel als maatregelen om hen te behouden. Parmessar wilde weten hoeveel en in welke ziekenhuizen zijn weggegeven.

Hij merkte ook op dat specialisten uit het buitenland niet goed worden behandeld en vroeg wat de situatie in Nickerie zou zijn zonder de specialisten. Parmessar gaf aan dat de opleiding voor verpleegkundigen in Nickerie het goed doet en wilde weten waar ook niet in Albina deze opleidingen worden gestart om de mensen in het gebied te helpen.

“Het is triest gesteld met de gezondheidszorg voor ouderen”. Parmessar vroeg hoe ouderen met een karig pensioen en AOV de dure medicijnen, pampers en andere versterkende middelen die nodig zijn, moeten kopen. “De materiële investeringen zijn goed, maar wat doe je als specialisten er niet zijn. We hebben hele dure operatiekamers, maar ze kunnen niet draaien omdat de assistenten wegtrekken”, stelde Parmessar.

In zijn betoog vroeg hij ook aandacht voor de vele particuliere stichtingen op het terrein van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Hij wilde weten of het AZP aandelen heeft en waar van overheidswege investeringen worden gedaan. Ook wilde hij weten of het ziekenhuis of de particulieren voorkeur hebben om te behandelen.

Parmessar bracht in herinnering dat een paar jaar terug specialisten werkzaam in het AZP naar de eigen instelling op het terrein verwezen. Hij zei dat er geen sprake moet zijn van deze praktijken. Er zijn volgens hem vele zaken waaraan het hapert en waar de minister geen uitzicht heeft geboden voor verbetering.

“Heel wat projecten gaat u dit jaar niet kunnen realiseren. De presentatie van de minister biedt geen vooruitzicht op verbetering. Ik roep de regering op om een halt toe te roepen aan dit desastreus gezondheidsbeleid dat alleen ellende brengt voor de samenleving”, aldus Parmessar.